Cum gestionăm furia copiilor şi de ce emoţiile lor trebuie să se consume până la capăt - sfaturile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tantrumurile apar la copiii mici, ca un mod de exprimare a frustrărilor
Tantrumurile apar la copiii mici, ca un mod de exprimare a frustrărilor

Copiii se simt deseori copleşiţi de emoţii pe care nu le înţeleg şi nu ştiu cum să le abordeze. Când reuşesc să-şi păstreze calmul, părinţii pot de cele mai multe ori să-şi ajute copilul să treacă prin astfel de momente. Din nefericire, furia copilului şi manifestările acestuia îi înnebuneşte pe părinţi şi îi aduce în câteva secunde în puctul în care işi pierd controlul.

De supărare, de foame, de ruşine, din cauza oboselii ori pentru că altfel nu ştiu să îşi exprime frustrările, copiii pot avea accese de furie. Denumite şi "tantrumuri", aceste probleme comportamentale sunt specifice copiilor mici, care se manifestă aruncându-se pe podea, plângând zgomotos, urlâng, lovind, trântind...

Cauzele apariţiei lor sunt variate, însă de cele mai multe ori sunt declanşate de o frustrare ce creşte în intensitate asemeni unei furtuni până devine o criză de furie. "Este ca o furtună care se transformă în tornadă. De multe ori, copleşiţi de emoţiile care îi invadează, copiii experimentează tantrumul ca pe o tornadă: <<Nimeni nu mă aude, nimeni nu înţelege ce se petrece cu mine... nici eu nu îmi dau seama ce mi se întâmplă. Părinţii mei chiar nu văd?! De ce nu mă ajută? De ce nu-i pasă nimănui? Nu stiu ce să fac de unul singur!>>", explică Meda Morariu, formator certificat în "Circle of Security Parenting".

Ce stă în spatele unui acces de furie?

Potrivit spuselor sale, accesele de furie nu apar din senin, ci doar când există un factor declanşator. Indiferent care este acesta, dacă părintele nu conştientizează nevoile copilului ascunse în spatele unui astfel de comportament, îi vor scăpa primele semne ale furtunii de emoţii şi va ajunge în situaţia în care orice ar face, nu reuşeşte să gestioneze tantrumul. Acest tip de comportamentul este, pentru cel mic, o formă de comunicare, singura pe care o are la îndemână. "Copiii nu ştiu să spună <<am nevoie să îmi organizezi emoţiile>>, dar acesta este mesajul transmis prin plâns sau accese de furie. Este nevoie mai întâi să decodificăm ce ne comunică prin comportament şi apoi să vedem dacă putem să răspundem potrivit la mesajele pe care ni le transmite", subliniază specialistul în educaţie parentală.

Emoţiile trebuie să se consume până la capăt

Meda Morariu consideră că tantrumurile nu pot fi nici întrerupte, nici gestionate: "Ele trebuie acceptate pur şi simplu. Altfel spus, trebuie să ne acceptăm copilul exact aşa cum este, şi în momentele de isterie. Nu vrem să gestionăm tornada, pentru că ştim că nu avem control asupra ei. O acceptăm şi aşteptăm să treacă".

În opinia sa, acceptând accesele de furie ale copiilor, le transmitem că îi acceptăm şi îi iubim necondiţionat, dar nu înseamnă că dăm undă verde manifestărilor de rebeliune: "Copiii au nevoie de noi să le fim alături în astfel de momente, să avem disponibilitatea de a simţi o parte din emoţiile pe care ei le simt. Le creăm astfel un spaţiu de siguranţă în care emoţiile se consumă până la capăt, fără resentimente sau suprimarea libertăţii de exprimare. Când suntem alături de ei pe timp de furtună, îi ajutăm să treacă prin ea, să o depăşească, dar mai ales îi învăţăm prin experienţe repetate, să facă faţă oricăror furtuni, să le accepte şi să iasă din ele întregi".

Vă mai recomandăm:

Cum să creştem un copil responsabil şi echilibrat. Cinci convingeri pe care părintele trebuie să le transmită

Creşă versus grădiniţă. Plusurile şi minusurile decisive pentru părinţii nehotărâţi în privinţa viitorului copilului

De ce apare, de fapt, bâlbâiala la copii şi cum poate fi tratată - sfaturile medicilor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite