Unde va fi construit cel mai lung tunel rutier din România şi cât va costa. Autorităţile au apelat la experţi străini pentru asistenţă

Unde va fi construit cel mai lung tunel rutier din România şi cât va costa. Autorităţile au apelat la experţi străini pentru asistenţă

Tunelul Meseş va avea aproape 3.000 de metri FOTO Arhivă

Fiind vorba despre o investiţie cu un specific aparte, autorităţile române au apelat la asistenţa unor experţi străini pentru întocmirea documentaţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Licitaţia pentru construirea celui mai lung tunel rutier din România, parte din proiectul Autostrăzii Transilvania, va fi lansată cel mai probabil în luna mai a acestui an, a anunţat ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Acesta a precizat că în calitate de beneficiar, CNAIR a solicitat completarea documentaţiei aferente volumului "Studii privind ocuparea terenului", necesară în vederea promovării unei hotărâri de Guvern prin care se aprobă declanşarea procedurilor de expropriere.

 „Documentaţia pentru demararea procedurii de atribuire este în curs de elaborare, urmând a fi transmisă pentru aprobare de către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice", a spus ministrul. Acesta estimează că până în luna aprilie vor fi finalizate toate aceste clarificări, pentru ca în luna mai, licitaţia pentru proiectarea şi execuţia tunelului Meseş să fie urcată pe SICAP.

La rândul său, directorul Companiei Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Sorin Scarlat, a explicat că având în vedere complexitatea investiţiei, autorităţile române au solicitat asistenţă de la experţi străini:

„Fiind o lucrare de investiţie cu un specific aparte - lucrarea de tunel e un obiectiv de construcţie mai special - a necesitat inclusiv asistenţa din partea unor experţi de la o firmă internaţională renumită, pentru a pune la punct documentaţia, pentru că necesită în primul rând o lucrare de bază acele tunele. Necesită un sistem de monitorizare a traficului în acest tunel. Sunt nişte experienţe pe care alte state le au, din păcate, noi suntem în faza pionieratului şi am apelat la această experienţă pentru a genera o documentaţie matură şi cu toate elementele tehnice, ca să o putem scoate la licitaţie".

Tunelul care va traversa Munţii Meseş va avea o lungime de 2.890 de metri, valoarea totală a investiţiei fiind estimată la aproape 1,3 miliarde de lei.

Citiţi şi:

Ministrul Transporturilor: Peste 70 de km de drumuri judeţene din Sălaj şi Cluj vor fi transformate în drumuri naţionale

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: