Bani pentru restaurarea a nouă monumente istorice. Şapte dintre ele sunt biserici

Bani pentru restaurarea a nouă monumente istorice. Şapte dintre ele sunt biserici

Doina Cociş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Doina Cociş, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că nouă monumente istorice din Sălaj vor primi anul acesta sume considerabile de la Ministerul Culturii pentru reabilitare, prin Planul naţional de Restaurare.

Potrivit Doinei Cociş, suma totală alocată pentru acest an celor două obiective din judeţ depăşeşte 1.600.000 de lei. Cei mai mulţi bani, respectiv 406.000 de lei, vor merge către biserica fostei mănăstiri benedictine, azi Biserica Reformată din Uileacu Şimleului, unde continuă lucrările de restaurare începute anii anteriori. Pentru biserica de lemn "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril" din Sânmihaiu Almaşului sunt alocaţi, tot pentru continuarea lucrărilor, 354.500 de lei, din care 50.000 de lei sunt pentru restaurarea picturii interioare. Biserica Reformată din Zalău primeşte aproape 260.000 de lei pentru începerea lucrărilor de restaurare, iar pentru demararea proiectului de reabilitare a clădirii monument istoric în care funcţionează Primăria Zalău (prefectura veche) se dau puţin peste 200.000 de lei, ce constituie prima tranşă dintr-o finanţare estimată la 7,9 milioane de lei, ce va fi eşalonată, potrivit directorului Direcţiei pentru Cultură, pe o perioadă de patru - cinci ani.

Biserica Reformată din Mineu primeşte 152.250 de lei, Biserica Reformată din Horoatu Crasnei - aproape 107.000 de lei, iar Primăria Şimleu Silvaniei va primi puţin peste 100.000 de lei pentru deschiderea şantierului la Cetatea Bathory. Cu sume mai mici apar biserica de lemn din Recea, care primeşte 50.000 de lei pentru întocmirea proictului de restaurare a turnului clopotniţei, şi biserica de lemn "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril" din Zalnoc (comuna Bobota), care primeşte 30.000 de lei pentru elaborarea documentaţiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: