Mofturile soţilor Ceauşescu. Cum se pregăteau autorităţile vasluiene atunci când primeau vizita tovarăşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceauşescu venea doar la fabricile cunoscute, cum era Rulmenţi Bârlad, în vizitele din judeţ FOTO:b-o.ro
Ceauşescu venea doar la fabricile cunoscute, cum era Rulmenţi Bârlad, în vizitele din judeţ FOTO:b-o.ro

Judeţul Vaslui nu s-a bucurat de prea multă atenţie din partea lui Nicolae Ceauşescu. În ciuda acestui aspect, cele două vizite oficiale efectuate de „tovarăş“ au însemnat mult stres din partea autorităţilor locale din acea vreme, care nu doreau să se facă de râs.

Nicolae Ceauşeascu a efectuat doar două vizite oficiale în judeţul Vaslui, ultima dintre ele în anul 1987. Chiar dacă nu toată lumea îl iubea, nu era nimeni care să se împotrivească ordinelor directe sau indirecte date de tovarăşul preşedinte. Chiar în cuvântarea elogioasă, ca de obicei, la adresa Vasluiului, Ceauşescu a scăpat, totuşi, câteva remarci şi mai puţin plăcute. În una dintre ele a spus că judeţul Vaslui, după el, nu iese în evidenţă în economia românească. Pe marginea vizitelor sale, cei care se ocupau de cultură au speculat unele presupuse observaţiicare, chiar dacă nu puteau fi verificate, şi au constituit un fel de folclor local. 

Astfel, la prima viită, înaninte de 1975, lui Nicolae Ceauşescu i s-a prezentat construcţia celui mai mare magazin, situată lângă actuala clădire a Consiliului Judeţean. Atunci, Ceauşescu ar fi întrebat dacă Vasluiul are un muzeu. I s-a răspuns că nu şi, astfel, clădirea propusă pentru construirea magazinului a devenit sediul actualului Muzeu Judeţean şi  al Bibliotecii Judeţene. 

La ultima vizită, răposatul a fost impresionat de clădirea actualei Casei Armatei şi, iarăşi se spune, că ar fi întrebat dacă „Vasluiul ar fi trebuit să aibă un teatru de estradă şi de ce nu îl are“. Cei de la Comitetul de Cultură au exploatat, iarăşi, observaţia, iar Casa Armatei de acum a devenit în 1990 sediul Comitetului de Cultură al Centrului de Îndrumare al Şcolii Populare de Artă. Tot atunci, ca să nu se facă de râs, pentru cele două ore de odihnă la sediul partidului, şefii de la judeţ au adus mobilier tocmai din judeţul Suceava. Imediat după plecarea marelui conducător, tot mobilierul a fost încărcat, la loc, în cele trei camionae şi retrimis la Suceava. 

Pe lângă vizitele oficiale, Ceauşescu mai venea în judeţul Vaslui pentru partidele de vânătoare. În 1988,  soţii Ceauşescu au venit cu trenul, într-un vagon special, oprindu-se în Gara Tutova. El a plecat la vânătoare, iar Elena Ceauşescu a rămas în vagon. Secretara judeţeană cu probleme de propagandă de la acea vreme a solicitatcelor de la cultură un cadou reprezentativ pentru arta populară din judeţ care să îi fie oferit tovarăşei. Acest cadou a fost pregătit şi, mai mult, s-a propus însoţirea lui cu un val de borangic foarte valoros, despre care se ştie că exista în comuna Şuletea. La solicitarea celor de la judeţ, primarul comunei, Gheorghe Druţu, plin de stres, a acţionat în consecinţă ca să îşi facă loc de necazuri. Peste ani, primarul spunea că mai bine s-ar fi îmbătat şi nu mai răspundea la acel telefon. Nici acum nu se ştie dacă a ajuns, într-adevăr, la Elena ceauşescu sau la şefii de partid. Cert este că primarul s-a descurcat şi a cumpărat valul de la o bătrână care a primit o sumă fabuloasă de bani pentru acea vreme, adică 10.000 de lei. 

Judeţul Vaslui şi-a păstrat titlul de „patria lui Constantin Tănase“, fiindcă, până şi când vizitele soţilor ceauşescu au căpătat aici o haină umoristică.

Material realizat cu sprijinului istoricului vasluian, profesorul Dan Ravaru.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite