Istoria după Solomon, deputatul PSD. Cum vrea parlamentarul „Aldo Moro” să scoată din patrimoniu Casa Cuza din Bârlad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controversatul deputat PSD Adrian Solomon a pornit o cruciadă împotriva istoricilor care au reuşit, după zeci de ani de cercetări, să ateste că Al.I. Cuza a fost fiu al Bârladului şi au identificat domeniul familiei sale, incluzând casa în patrimoniul naţional.

Casa din Bârlad în care s-a născut Al. I. Cuza a fost, de-a lungul vremii, un subiect de controverse între istoricii români. După decenii de cercetare asiduă, specialiştii s-au pus de acord că domnitorul a venit pe lume în locuinţa din Bârlad a unchiului său,  stabilind că domeniul lui Gheorghe Cuza se află în cartierul Podeni. Astfel au identificat şi o casă, care acum poartă numele domnitorului, aflată la nr. 95A. Aşa a intrat Casa Cuza în rândul monumentelor istorice de patrimoniu. Acum, clădirea e acum la un pas să piardă acest titlu, după ce Adrian Solomon, deputat PSD de Bârlad, a pornit o adevărată cruciadă împotriva imobilului, dar şi a istoricilor. Culmea, Solomon este la bază profesor de istorie.

Imagine indisponibilă

FOTO: Casa Cuza Bârlad este locuinţă socială pentru patru familii

Reacţia parlamentarului vine, însă, la puţin timp după ce ziarul „Adevărul” a prezentat starea avansată de degradare în care se află Casa Cuza, acum locuinţă socială împărţită între romi şi români, şi a condamnat nepăsarea autorităţilor locale privind soarta acesteia. În lipsa unui plan concret de conservare clădirii cu care se mândreşte Bârladul, Solomon a ales varianta mai accesibilă: a demontat tot ce au demonstrat înaintaşii lui.

„Astea sunt poveşti de babe”

"Aşteptăm decizia Curţii Supreme şi, coroborat cu alte documente, vom cere declasarea acestei case situate pe strada Al. I. Cuza, nr. 95A, astfel încât să nu mai existe nicio implicare a comisiunii monumentelor istorice asupra acestui imobil. Pot să cred orice, dar că domnitorul Cuza s-a născut într-o casă de vălătuci, mi-e greu”, a declarat parlamentarul, în cadrul unei emisiuni la postul local Media TV.

Imagine indisponibilă

FOTO: Casa Cuza, vedere din spate

Adrian Solomon a prezentat o serie de documente argumentative, de izvoare istorice care îi susţin pledoaria, dar pe care nu a găsit de cuviinţă să le dezbată la masă cu istoricii înaintea demersurilor întreprinse pentru declasarea imobilului. Mai mult, a umilit-o public pe Elena Monu, prof. dr. în istorie şi preşedintele „Academiei Bârlădene”, personalitate locală care dus o muncă de cercetare de peste trei decenii pentru a identifica locurile unde a călcat prin Bârlad domnitorul Cuza. „Cum spunea Marcu Bandini, astea sunt «poveşti de babe», fără nicio trimitere la doamna Monu, pe care o respect. Dar atunci când sare calul mai trebuie să punem lucrurile la punct”,  a spus Solomon.

În semn de omagiu, edilii oraşului din perioada post-decembristă au dezvelit, pe 20 martie 1990, o placă comemorativă în curtea imobilului pe care Solomon vrea să-l scoată din rândul monumentelor istorice. Placa a fost dezvelită în prezenţa autorităţilor locale şi a unor istorici cu greutate: Ghiorghi Platon - membru titular al Academiei Române şi Dumitru Ivănescu, fratele marelui poet Cezar Ivănescu, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iaşi al Academiei Române. Acum, Solomon vrea să mute această placă la muzeu.

Imagine indisponibilă

FOTO: Elvira Pal, una dintre chiriaşe, cere autorităţilor să repare acoperişul Casei Cuza şi să amenajeze un closet civilizat

Profesoara lui Solomon: „E slobod la gură”

Oltea Răşcanu-Gramaticu, profesor invocat de Solomon, în discursul său, pentru demersurile necesare declasării Casei Cuza, a avut o reacţie neaşteptată: „Acela este locul unde au fost domeniile familei domnitorului. În conştiinţa oamenilor a rămas drept Casa Cuza şi aşa este înscrisă în patrimoniul regional şi naţional. Acolo se doreşte amenajarea unui Centru Cuza. Abia am reuşit să clasăm partenitatea lui Cuza şi declasarea imobilului e un subiect foarte delicat.”

Un alt intelectual de seamă al Bârladului, prof. Maria Marin, cea care i-a predat istoria lui Adrian Solomon în anii de liceu, a declarat pentru „Adevărul”: „Doamna Monu este o capacitate, nimeni nu-i stă în faţă. Adrian este pasionat de istorie, dar un pic mai slobod la gură. Cel mai nimerit ar fi să se aşeze la aceeaşi masă cu doamna Monu, cu izvoarele istorice în faţă, şi să le discute”.

Fănel Ursu, profesor de istorie şi director adjunct al unei şcoli din Bârlad susţine, la rândul său: „Tot târgul se mândreşte cu Casa Cuza, nici nu mai contează dacă este sau nu vorba despre acel imobil, ci cum a rămas întipărit în memoria colectivă şi acceptat de istorici, după zeci de ani de cercetare”.

Elena Monu: "Nu-mi consum energia cu aşa ceva. M-ar mâhni prea tare şi nu merită."


FOTO: Elena Monu

Imagine indisponibilă

Renumit în presa străină ca „Deputatul Aldo Moro”

Deputatul de Bârlad a ajuns în atenţia presei internaţionale după ce, în primăvara lui 2012, l-a ameninţat premierul de atunci, Mihai Răzvan Ungureanu, că va avea soarta lui Aldo Moro (n.r. - om politic italian), dacă va avea curajul să treacă prin Bârlad. Politicianul la care a făcut referire a fost răpit pe 16 martie 1978 şi ucis după 55 de zile de tortură.
Tot Adrian Solomon este cel care a deschis mişcarea împotriva gazelor de şist la Bârlad şi, în primăvara lui 2012, jura cu mâna pe biblie în faţa a 8.000 de protestatari că nu va permite americanilor să-şi instaleze sondele pe teritoriul României, mai cu seamă în Bârlad. Câteva luni mai târziu, imediat după alegerile din decembrei 2012, şi-a schimbat radical părerea şi a declarat că nu era suficient de informat când protesta împotriva gazelor de şist.

Imagine indisponibilă

FOTO: Familia de romi care locuieşte în Casa Cuza îi mulţumeşte deputatului că le-a închiriat una dintre camere

FOTO Romii şi românii s-au unit să distrugă casa lui Cuza din Bârlad

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite