FOTO VIDEO Cel mai mare bloc-turn din Vaslui, fără lift de patru ani: locatarii, prizonieri în propriile apartamente

FOTO VIDEO Cel mai mare bloc-turn din Vaslui, fără lift de patru ani: locatarii, prizonieri în propriile apartamente

Cel mai mare bloc turn din Vaslui are 100 de apartamente, iar de patru ani locatarii nu au lift                                                                                   Foto Simona VOICU

De patru ani, locatarii celui mai mare bloc-turn din municipiul Vaslui au liftul defect. Administratorul spune că pentru reparaţii ar fi nevoie de 50.000 de lei, sumă pe care nu are cum să o strângă.

Blocul 304 din Vaslui, aflat la intrarea dinspre Bârlad a oraşului, are două scări şi 100 de apartamente în care locuiesc multe persoane de peste 70 de ani, unele cu afecţiuni grave. Mulţi dintre locatari au ajuns prizonierii propriei locuinţe şi chiar şi un drum până la alimentară este o aventură deoarece, de patru ani, liftul s-a stricat şi nu l-a mai reparat nimeni.

De fapt, nici nu este vorba de un singur lift stricat, pentru că fiecare din cele două scări este dotată cu câte două lifturi şi niciunul din ele nu este funcţional. „Am probleme cu inima. Nu se gândesc absolut deloc la noi. E greu. E strigător la cer. Trebuie să cobor să iau pâine în fiecare zi. Nu poţi să obligi pe nimeni să facă în locul tău cumpărăturile. Fiecare are treaba lui. Merg câte două etaje şi mă odihnesc. Mă opresc de câteva ori. Am cardiopatie schemică. Nu pot să fac efort“, spune Coca Macovei (80 de ani), care locuieşte la etajul 9. Femeia adaugă că fiul ei, care locuieşte la scara alăturată şi care a fost recent operat la stomac, este practic imobilizat în apartament. „Administratora stă pe scaun şi pe salariu. Nu o intereseaza de noi“, mai spune Coca Macovei.

Nu  a mai ieşit din casă de cinci ani

La etajul 5, situaţia devine dramatică. Soţii Gorea sunt amândoi grav bolnavi, el a orbit pe fondul diabetului, iar soţia, cu afecţiuni cardiace, are o artroză chinuitoare. Elena Gorea (81 ani) nu a mai ieşit din casă din toamnă, iar soţul ei, Emil, de 5 ani. „Dacă ar fi liftul, am mai coborî şi noi, dar aşa, murim pe scări. Nimănui nu-i pasă. De la Primărie ni s-a spus că suntem proprietari şi e problema noastră, să ne descurcăm. Dar de unde? Din pensiile noastre abia ne ajung de medicamente, de unde să dăm 16 milioane la lift?“, se plânge femeia.

La etajul 9, o altă locatară care are în plasament doi copii, unul de o lună şi altul de trei ani, spune că a locui la etajele superioare este un coşmar: „De trei zile nu am coborât afară. Este un calvar, să urc cu căruciorul atâtea etaje. Ultima dată, l-am lăsat la etajul doi, sper să nu îl fure nimeni“.

Iadul locatarilor

În timpul celor patru ani, liftul a născut şi legende, poveşti imposibil de verificat. Un locatar ar fi murit «de la efort», povestesc vecinii. Tot ei spun că au fost cazuri de oameni care au încercat să îşi vândă apartamentele de la etajele superioare, dar nimeni nu le-a dorit. Dincolo de legende, chiar şi locatarii tineri au probleme. „Se întâmplă să trebuiască să urc şi să cobor şi de patru-cinci ori pe zi. E foarte greu. Trebuie să te gândeşti bine ce faci într-o zi ca să nu fii nevoit să ieşi din casă de prea multe ori“, spune Alina Tăbăcaru (27 de ani), care locuieşte la etajul opt.

Nicio şansă pentru reparaţii

Administratora, Irina Lefter (30 de ani), spune că a mers cu problema „până în pânzele albe“ şi a încercat să găsească o firmă dispusă să efectueze reparaţiile la un preţ rezonabil. Nu a putut găsit decât o societate dispusă să monteze un lift nou, pentru care ar fi necesar 50.000 lei. „Să adune această sumă de la cei 20 de contributori de pe scară este o misiune imposibilă“, explică Irina Lefter. „Chiar dacă le-am repara, lifturile astea nu vor merge mai mult de o lună. Consumă curent şi oamenii nu plătesc. Abia pot să plătesc curentul pe fiecare scară“, încheie administratora.

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările