Cum au alungat inspectorii ITM de pe şantier muncitorii veniţi să se angajeze. Amendă uriaşă pentru angajator în ziua interviului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O decizie controversată a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui în cazul unei societăţi de constucţii care depunea eforturi să găsească forţă de muncă, soldată cu amendă record, a fost desfiinţată de judecători după ce s-a constatat că inspectorii de muncă au dat dovadă de exces de zel.

O societate de construcţii din Vaslui a fost amendată de ITM, în primăvara anului trecut, cu 120.000 de lei, inspectorii de control invocând că au găsit la sediul societăţii şase persoane care nu aveau forme de muncă. 

Reprezentanţii firmei au contestat în instanţă decizia ITM, arătând că în realitate respectivele persoane erau prezent în curtea societăţii în urma unor anunţuri de angajare publicate pe site-urile de profil, nu lucrau, ci se prezentaseră la interviu în vederea angajării.

În plângerea înaintată Judecătoriei Vaslui, reprezentantul societăţii au arătat că a achiziţionat o construcţie cu teren aferent, fost sediu de birouri al societăţii Vasconstruct, situat în zona industrială a municipiului Vaslui. Având interes să o reabiliteze pentru a o vinde, odată cu începerea sezonului propice prestării lucrărilor de construcţii, a convins pe de o parte pe doi dintre muncitorii pe care i-a avut angajaţi până în toamna anului 2018 să se reangajeze şi, pe de altă parte, a afişat anunţuri pe gardul clădirii că doreşte să angajeze forţă de muncă în construcţii.

Cum însă avea nevoie urgentă forţă de muncă la începutul lunii martie 2019, pe lângă afişele de pe gardul clădirii,   a postat anunţuri pe pagini electronice precum „Olx", „Publi24" că societatea face angajări.  Astfel, a primit şi a acceptat ofertă de la un cetăţean care l-a şi angajat începând cu data de 2 aprilie 2019, iar ulterior a extins publicaţiile prin postarea şi pe alte site-uri de profil.

Reprezentanţii societăţii au invocat că este de notorietate faptul că nu se mai găseşte forţă de muncă în România şi nici în Vaslui, situaţie cu care s-a mai confruntat, fiind astfel interesaţi de perfectarea şi înregistrarea convenţiilor de muncă, tocmai pentru a-i motiva şi a-i păstra pe angajaţi. Pe lângă muncitori, firma căuta şi un sef de echipă, având în vedere că administratorul locuieşte în Bârlad

Administratorul societăţii a arătat că locuieşte în Bârlad şi face naveta la Vaslui, iar pentru că, în relaţia cu angajaţii muncitori în construcţii trebuie o mână forte, colaborează neinstituţionalizat cu numitul P. N.din Băcăoani-Vaslui, acesta fiind la un moment dat împuternicit notarial să reprezinte societatea şi este cunos cut în rândul angajaţilor drept „şef". Tocmai pentru că, la rândul său, nu-şi permite să-şi aloce timpul pentru a supraveghea cu constanţă angajaţii societăţii, a publicat anunţ şi pentru angajarea unui şef de echipă .
În data de 9 aprilie, şase persoane, care aflaseră că societatea face angajări, s-au prezentat la sediul societăţii, pentru a discuta cu administratorul firmei despre oferta de muncă.

În acelaşi timp, la sediul firmei au sosit şi inspectorii de muncă. ”Niciuna dintre cele şasepersoane identificate nu presta activitate în data de 09 aprilie 2019, când a avut loc controlul ITM. Acestea nu erau în haine de lucru, ci aşteptau să sosească administratorul societăţii”, au precizat reprezentanţii societăţii. Din cauza presiunii la care au trebuit să facă faţă cei cei prezenţi pentru angajare, după control, doar un singur bărbat a acceptat oferta de muncă, fiind angajaţi, ceilalţi anunţând că nu doresc să se mai angajeze.

Amenda-record, anulată în instanţă

În zadar a încercat administratorul firmei, sosit la faţa locului, să explice inspectorilor de muncă că cele şase persoane veniseră pentru a discuta elementele viitoarelor convenţii de muncă. În urma procesului, Judecătoria Vaslui a dat câştig de cauză angajatorului, toate probele administrate susţinând apărarea acestuia cum că se afla în căutare de forţă de  muncă.

”Instanţa apreciază că simplul fapt al identificării acestor persoane în perimetrul unui şantier în lucru, nu conduce în mod direct la concluzia că aceştia prestau în mod efectiv muncă în beneficiul executantului lucrării. Nicăieri în cuprinsul documentaţiei înaintate de către intimat nu se regăsesc detalii cu privire la activităţile specif ice pe care le-ar fi desfăşurat persoanele astfel identificate pe şantierul organizat de către petentă la punctul din Vaslui. Dimpotrivă, din depoziţiile martorilor audiaţi în cauză, din toţi cei opt bărbaţi identificaţi pe şantier la data de 09.04.2019, nu munceau decât U.M.şi D.M. (muncitorii reangajaţi la 1 martie n.r.), ceilalţi fiind prezenţi ca urmare a anunţului publicat privind angajarea de muncitori în construcţii, pentru a discuta condiţiil e de muncă cu reprezentantul societăţii petente”, se menţionează în hotărârea Judecătoriei Vaslui, prin care s-a dispus anularea amenzii.

Mai mult, instanţa a luat în considerare şi faptul că angajatorul a continuat să publice anunţuri de angajare a forţei de muncă în domeniul construcţiilor şi după controlul ITM, apreciind astfel că ”susţinerile petentei nu sunt simple alegaţii, ci în urma probatoriului administrat în cauză, aceasta a răsturnat prezumţia de temeinicie a procesului verbal contestat”. Decizia Judecătoriei Vaslui nu este definitivă.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite