Situaţie critică la RAAN: stocul de cărbune este aproape epuizat, nu sunt bani nici pentru salarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
RAAN Turnu Severin FOTO Corina Macavei
RAAN Turnu Severin FOTO Corina Macavei

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin stă pe un butoi de pulbere. Nu sunt bani pentru salariile angajaţilor, stocul de cărbune este aproape epuizat, iar creditorii ameninţă că bagă regia în faliment.

Situaţia Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, aflată în insolvenţă de un an de zile, se agravează din punct de vedere financiar pe zi ce trece.

Sindicatele au fost informate miercuri că nu sunt bani pentru achitarea lichidărilor pe luna trecută, astfel că în orice moment poate izbucni un conflict. Sindicaliştii spun că se vor consulta cu angajaţii şi în funcţie de ce vor stabili împreună este foarte posibil să se treacă la proteste.

„La ora actuală am fost informaţi de către directorul general că nu are posibilitate de acordare a lichidării pe luna trecută având în vedere faptul că nu are bani. Este necesară rectificarea de buget pentru a putea debloca partea cu salariile. O să căutăm să discutăm cu salariaţii şi modul de acţiune pe care îl vom desfăşura în continuare în funcţie de ce decid şi salariaţii pentru că nu pot să plec la organizarea unei manifestări fără acordul lor”, spune Florin Rogobete, liderul de sindicat de la Combinatul de Apă Grea, unitate componentă RAAN-ului.

„Am avut o întâlnire cu administratorul special, ne-a anunţat că nu au bani decât pentru 25 la sută din lichidare, urmând ca restul să se plătească după rectificarea de buget”, a spus la rândul său, Alexandru Tănase, liderul de sindicat de la Termocentrala Halânga.

Grav este şi faptul că stocul de cărbune existent la ora actuală în Termocentrală mai ajunge doar pentru a asigura furnizarea agentului termic pentru nouă zile, iarconducerea Complexului Energetic Oltenia ameninţă că va stopa livrarea de cărbune către RAAN din cauza datoriilor uriaşe.

„Există această ameninţare şi oamenii au dreptate pentru că nu pot intra în faliment din cauza noastră, dar noi la rândul nostru avem datorii fiindcă trebuia să primim banii pe apă grea şi nu i-am primit. La momentul actual stocul de cărbune ne mai ajunge pentru vreo 9 zile întrucât alimentările cu cărbune sunt foarte scăzute, 3000 de tone pe zi, sâmbăta şi duminica nu se alimentează niciun kilogram de cărbune. Cu păcura stăm un pic mai bine, dar nu extraordinar. Avem un consum zilnic la momentul actual de 5500 de tone de cărbune pe zi şi ar trebui să primim la 10.000-11.000 de tone pentru a face stocul măcar de 250.000-300.000 de tone pentru a intra în iarnă”, mai spune Alexandru Tănase.

Atât conducerea RAAN, cât şi sindicaliştii aşteaptă cu sufletul la gură rectificarea de buget pentru a ieşi din această situaţie de criză. Pentru apa grea produsă ar avea de primit circa 150 de milioane de lei, iar pentru cărbune şi păcură ar trebui să primească 90 de milioane de lei.

Rectificarea de buget este aşteptată şi de creditorii RAAN-ului înscrişi la masa credală, care nu mai par dispuşi să păsuiască regia. În situaţia în care până la sfârşitul lunii septembrie nu vor primi suma de 30 de milioane de lei ameninţă că vor cere instanţei falimentul regiei.

Citeşte şi:

Guvernul a aprobat venit de completare pentru disponibilizaţii de la RAAN, concedierile pot astfel să înceapă. Regia are probleme foarte mari

Ministrul Energiei a trimis Parchetului raportul Corpului de Control privind o serie de contracte ale RAAN

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite