Mehedinţiul a atras 22 milioane de euro fonduri nerambursabile pentru sistemul de management integrat al deşeurilor solide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a semnat astăzi la Drobeta-Turnu-Severin contractul de finanţare pentru proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Mehedinţi”.

Proiectul este finanţat prin POS Mediu, Axa 2, are o valoare totală de aproximativ 22 milioane de euro, iar beneficiarul este Consiliul Judeţean Mehedinţi, care contribuie la rândul său cu alte 6 milioane de euro.

„Datorită modului în care s-a colaborat, Guvern-Consiliu Judeţean- echipa de la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu şi Comisie Europeană astăzi am semnat contractul de finanţare pentru sistemul integrat de management al deşeurilor în Mehedinţi cu o sumă de 22 milioane de euro, fonduri nerambursabile, 28 de milioane în total cu contribuţia  Consiliului Judeţean. 304.000 de cetăţeni au judeţului Mehedinţi vor fi conectaţi în acest sistem”, a declarat ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb.

Investiţiile prioritare POS Mediu conform Aplicaţiei de Finanţare pentru acest proiect sunt următoarele: staţie de sortare şi staţie de tratare mecano-biologică la Malovăţ, 4 Staţii de transfer deşeuri la Orşova Baia de Aramă, Strehaia şi Vânju Mare şi închiderea a 3 depozite neconforme, de la Strehaia, Baia de Aramă şi Vânju Mare.

Ministrul a mai spus că prin implementarea acestui proiect, deşeurile sunt transformate în fertilizatori necesari în agricultură, dar cel mai important  este faptul că se face curăţenie în localităţile beneficiare.
„Vorbim tot timpul de depozite, vorbim de gunoi, sistemul de management integrat al deşeurilor presupune anumite componente tehnice prin care deşeurile prin reciclarea lor pot utilizate atât ca materii prime pentru industrie, dar şi pentru agricultură pentru că avem nevoie de fertilizatori pentru sol, ori deşeurile prin componentele tehnice pe care duce în staţiile de tratare mecanico-biologică pot aduce un plus valoare pentru agricultură, dar în primul rând un aer curat, un aer respirabil, o curăţenie în comunităţile în care mehedinţenii trăiesc. Şi acest lucru trebuie să contribuie în mod substanţial la un mod de viaţă decent , cât şi la dezvoltarea economică durabilă a României prin pilonul de mediu”, a precizat ministrul Mediului.

Contractul de finanţare s-a semnat la Consiliul Judeţean Mehedinţi, în prezenţa conducerii acestei instituţii, dar şi a primarilor din judeţul Mehedinţi. Preşedintele CJ Meheidnţi, Adrian Duicu, a apreciat că această investiţie, alături de un alt megaproiect de realizare pă-canal în valoare de 87 milioane de euro (ce urmează să primească finanţare), este una din cele mai importante care se realizează în judeţ după 1989 încoace.

„ Cred că este una din cele mai importante investiţii care începe să se deruleze în judeţul Mehedinţi după 1989 încoace. Gropile de gunoi închise, staţiile de transfer noi, staţia mare de la Malovăţ care practic adună toate gunoaiele din judeţul Mehedinţi sunt investiţii, care cinstind vorbind, fără modestie, mă mândresc că participa la ele, că am avut o contribuţie esenţială pentru a fi demarate şi pentru a fi puse în mişcare”, a spus Adrian Duicu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite