Tulcea: Gogonelele, din ce în ce mai scumpe

Tulcenii au început goana prin pieţe pentru aprovizionarea de toamnă. Pieţele sunt pline ochi, dar oamenii nu se înghesuie să şi cumpere. Şi asta din cauza preţurilor foarte mari.

Ştiri pe aceeaşi temă

În aceste zile, pieţele din municipiul Tulcea au fost asaltate de tulcenii care gonesc pentru a se aproviziona  pentru iarnă. Producătorii vin cu o ofertă generoasă, însă, din păcate, bugetele din ce în ce mai restrânse împuţinează vânzările.

Nu avem bani, nu avem murături

Majoritatea tulcenilor sunt de părere că preţurile din piaţă sunt din ce în ce mai mai mari, iar puterea de cumpărare este din ce în ce mai mică.

„Foarte puţini oameni mai cumpără pentru iarnă. Anul trecut a fost vânzarea mai mare. E pustiu în  piaţă. Dacă mai cumpără cineva câte ceva. Dar numai strictul necesar. De unde bani, când atâţia oameni sunt daţi afară? Cumpărăm câte puţin, ca să nu spunem că nu am făcut şi noi aprovizionarea de iarnă. Dar e foarte greu anul acesta. La ora asta să cumperi roşii cu 2,5 lei sau 3 lei, nu s-a mai pomenit aşa ceva. De gogoşari nici nu cred că se pune problema. Sunt 5 lei deja. Eu mai am borcane de anul trecut. Gogonelele sunt cu cel puţin un leu mai scumpe. Cu pensia asta mică eu nu-mi permit să cumpăr decât atât cât este nevoie. Poate cei cu salarii mari pot să-şi cumpere pentru iarnă. Dar e mai simplu să cumpere de la magazin. Tot acolo ajung”, a spus Alexandrina Murariu, 67 de ani, din Tulcea.

Muncim, dar degeaba

Nici producătorii nu sunt încântaţi de cerere. Produsele sunt proaspete, fură ochiul, dar puterea de cumpărare este mai mică.

„Muncim de dimineaţă până seara.Am palmele bătătorite de atâta muncă. Avem produse ecologice, proaspete şi de bună calitate. Dar toată ziua ne batem de muscă, vorba românului, pentru că nu se cumpără mai mult de un kilogram sau două de roşii, ardei sau castraveţi. Asta se întâmplă în zilele astea, când toată lumea este din ce în ce mai săracă. Guvernul nu ne dă subvenţii, iar  noi ne descurcăm de azi pe mâine. Marfa, de cele mai multe ori o dăm de pomană sau o aruncăm. Nu putem pune pe tarabă legume veştede. Noi şi Dumnezeu ştim cât şi cum muncim, dar nu cred că rezistăm mult. Nu putem pune preţuri mici pentru că nu ne scoatem nici apa cu care udăm“, a spus Emil Vasiliu, 38 ani, din Cataloi.

Mici diferenţe

În cele trei pieţe din Tulcea, fluenţa vânzării este aceeaşi. Doar preţurile diferă. Tulcenii consideră că cele mai mici preţuri sunt cele din Piaţa Nouă. Diferenţele sunt de la 50 de bani, până la un leu.

„Vin aici pentru că este mai ieftin. La preţurile astea chiar că pot spune că un leu sau 50 de bani contează. De exemplu, în Piaţa din cartierul E3 roşiile sunt 3,5 lei. În Piaţa Nouă sunt 2 lei. Dacă te duci spre seară iei chiar şi cu un leu. Goşarii sunt mai scumpi. Peste tot. În Piaţa Veche sunt 4,5 lei sau 5 lei. În Piaţa Nouă ajung şi la 3,5 lei. Ardeii sunt cam la fel. Poate cu 10 sau 20 de bani mai puţin în Piaţa Nouă. Aşteptăm să iasă gogonele, dar sigur sunt scumpe. De zacuscă nu mai spun. Ne trebuie două sau trei milioane de lei vechi. Mai bine ne cumpărăm de la magazin. Uitaţi-vă, vinetele sunt 3 lei kilogramul. Cât un borcan de zacuscă“, zice Mariana Paşcău, 30 de ani, din Tulcea.

Market-ul este la putere

Majoritatea gospodinelor din Tulcea preferă murăturile de la super-market. Efortul fizic este minim, iar costul este cam acelaşi.  Un  borcan de gogoşari costă între patru la cinci lei, iar unul de castraveţi costă între 3 şi 4,5 lei. Murăturile asortate sunt 9-10 lei borcanul de 500 de grame, iar zacusca costă de la 3 la 4 lei borcanul, în funcţie de producător.


citeste totul despre: