SCANDALOS Cererile unui cartier cu oameni sătui de gunoi au fost ignorate de consilieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii din Calea Şagului sunt sătui de gunoi, dar nu-i ascultă nimeni
Locuitorii din Calea Şagului sunt sătui de gunoi, dar nu-i ascultă nimeni

Dezbaterile publice organizate de primărie sunt doar de formă. Pe lângă faptul că la aceste întâlniri participă puţină lume, părerile celor care vor să aibă un cuvânt de spus nu sunt luate în seamă, deşi părerea cetăţenilor ar trebui să cântărească decisiv în aprobarea unui proiect.

Ultimul exemplu este legat de proiectul staţiei de compostare a deşeurilor vegetale, staţie ce costă 9.000.000 de euro şi ar urma să se construiască lângă CET-ul din Calea Şagului. La dezbaterea publică organizată de primărie, preşesdintele Consiliului de Cartier Steaua-Fratelia, Ingre Kron a exprimat cerinţele cetăţenilor de a se căuta altă soluţie pentru locaţie, întrucât cartierul a fost de-a lungul anilor „îmbibat” de gunoi.

„Sunt de acord că trebuie făcută staţia de compostare. Stau însă şi mă întreb de ce toate aceste staţii trebuie făcute în cartierul Steaua-Fratelia. Nimeni nu îşi poate închipui ce mirosuri înghiţim noi, plus că este plin de rozătoare”, a spus Ingre Kron.

În şedinţa de aseară, proiectul de 9.000.000 de euro a fost votat la viteză, fără niciun fel de dezbatere a consilierilor şi fără ca cineva să ridice problemele sesizate de cetăţeni.

Au luat cuvântul pentru nimicuri

Unii dintre aleşii locali au luat însă poziţie pentru demiterea din funcţia de antrenor al echipei de fotbal a consilierilor, a secretarului Ioan Cojocari din cauza înfrângerii suferite în meciul cu consilierii locali de la Szeged. O altă luare de poziţie s-a referit la lampa de Cartea Recordurilor din Piaţa 700, existând nemulţumiri că felinarul uriaş este inscripţionat în română, italiană şi franceză fără o scriere şi în limbă maghiară.

Părerile consilierilor locali sunt împărţite vizavi de greutatea solicitărilor cetăţenilor la dezbaterile publice. „La fiecare proiect se găsesc cetăţeni nemulţumiţi care ar vrea mutarea în altă parte a unui obiectiv. Trebuia luată însă o decizie pentru că este nevoie de această staţie şi ea trebuie făcută undeva”, a spus consilierul local Ovidiu Ciuhandu.

Ciprian Jichici spune că el nici nu a ştiut de doleanţele cetăţenilor din cartierul Steaua-Fratelia, acuzându-i pe reprezentanţii primăriei de o comunicare proastă. „Este foarte grav dacă au existat discuţii la dezbaterea publică şi la noi nu au ajuns. Nu este normal ca angajaţii primăriei care sunt parte într-un anumit proiect şi au tot interesul să se realizeze să organizeze dezbaterile publice”, a spus Jichici.

Consilierii nu sunt singurii nemulţumiţi de modul în care sunt organizate dezbaterile publice. Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Timiş şi-a exprimat în repetate rânduri nemulţumirea vizavi de organizarea consultărilor publice. "Se fac proiecte importante fără consultarea unor specialişti. Nu este normal să se întâmple aşa ceva", a spus Ionaşiu.



Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite