Piaţa imobiliară din Timişoara în 2012: ne vom lupta pentru case ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Starea pieţei imobiliare rămâne sub semnul întrebării în condiţiile economice actuale. Consultanţii din domeniul imobiliar se feresc să facă previziuni prea optimiste pentru anul care tocmai a început.

Majoritatea acestora preferă să afirme că în oraşul de pe Bega se vor păstra tendinţele de anul trecut, când cea mai mare parte a cererii de locuinţe a vizat apartamentele ieftine şi, pe cât posibil, modernizate pentru limitarea costurilor suplimentare post-achiziţie.

Predicţiile sunt rezervate în contextul unei economii oscilante, factor care influenţează decisiv piaţa imobiliară.

Cererea nu dispare
Lipsa tranzacţiilor nu a fost o caracteristică a lui 2011, potrivit specialiştilor în domeniu. Aceştia nu se aşteaptă însă la o creştere spectaculoasă a vânzărilor în acest an, deoarece situaţia economică internă este instabilă. „Cererea de locuinţe în Timişoara nu va dispărea, pentru că este una dintre nevoile primare ale omului. Dar este greu să spun că se va înregistra o creştere a vânzărilor pentru că ne confruntăm în continuare cu o criză economică accentuată“, a precizat Sorin Horotan, consultant imobiliar.

Ieftine şi cu două camere
Potrivit datelor oferite de mai multe agenţii care se ocupă de intermediere pe piaţa locuinţelor în Timişoara, anul trecut s-au căutat în special apartamentele ieftine cu două camere, de preferinţă în blocuri cu patru etaje. Tendinţa se va menţine şi în acest an, spun specialiştii, deoarece se preferă achiziţionarea prin intermediul creditelor bancare, pe care timişorenii le vor cu rate cât se poate de mici, astfel că sumele investite depăşesc rar 45.000 de euro.

Nici în privinţa preţurilor nu sunt aşteptate evoluţii spectaculoase, locuinţele urmând să rămână la aceleaşi valori din 2011, cu mici oscilaţii în funcţie de vechimea lor şi de investiţiile făcute pentru reducerea costurilor de întreţinere. „De anul trecut a intrat în ecuaţia preţurilor şi certificatul energetic, o componentă care contează foarte mult în alegerea locuinţelor. S-a realizat astfel un fel de împărţire a locuinţelor. Am observat că apartamentele anvelopate, care au costuri mai mici de întreţinere, au fost preferate de cumpărători“, a declarat Andrei Văcaru, consultant imobiliar.

Potrivit acestuia, cei care preferă să achiziţioneze un apartament prin intermediul programelor de creditare de tip „Prima Casă”, cu avans foarte mic, evită astfel să fie obligaţi la investiţii ulterioare care ar însemna cheltuirea unor bani inexistenţi.

„Ca o medie, cred că se va înregistra o uşoară scădere a preţurilor, aproape nesemnificativă. Preţurile apartamentelor care au beneficii precum o bună izolare termică vor creşte puţin, iar cele ale căror certificat energetic nu este un atu vor scădea“, a precizat Andrei Văcaru.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite