Istoria delicioasei prăjituri Profiterol, combinaţia perfectă de vanilie, frişcă şi ciocolată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O reţetă franceză din secolul al XVII-lea descrie Profiterolul ca fiind o supă fiartă la foc mic în bulion de migdale şi garnisită cu creastă de găină şi trufe.

Profiterolul sau Chou à la crème se află, alături de Doboş, Amandine, Ecler, Savarină, Cremeş, Ora 12 sau Diplomat, printre prăjiturile preferate ale românilor. O mai găsim şi cu numele de Cremă de puf. Chiar dacă produsele de patiserie, aşa cum îi spune şi numele, vin din Franţa, profiterolul provine din bucătăria tradiţională din Gibraltar - un teritoriu britanic de peste mări, care se află în sudul peninsulei iberice.

Cuvântul profiterol a existat în limba engleză începând din 1604, împrumutat din franceză. Sensul original este neclar, dar mai târziu a ajuns să însemne un fel de roll “coapte sub cenuşă”. O reţetă franceză din secolul al XVII-lea descrie profiterolul ca fiind o supă fiartă la foc mic în bulion de migdale şi garnisit cu creastă de găină şi trufe. Sensul actual este atestat în secolul al XIX-lea.

Gogoaşa sau “choux”-ul, cum îi spun francezii, este umplută cu cremă de vanilie, frişcă sau îngheţată. Cele mai delicioase Chou à la crème-uri sunt cele care sunt învelite în ciocolată.

Pentru pepararea Profiterolului se folosesc: unt, făină, ouă, sare şi zahăr. La cremă este nevoie de smântână naturală, zahăr pudră şi pastaie de vanilie, iar pentru crusta de ciocolată; smântână, zahăr pudră vanilat, ciocolată, unt şi sare.

Iată cum se prepară Profiterolul VIDEO Adygio Kitchen

Am aflat de pe blogul Laurei Adamache cum se prepară deliciosul Profiterol. Mai întâi începem cu aluatul.

“Cernem făina, de două ori, folosind o sită cu găuri mici. Punem apa, untul moale, sarea şi zahărul într-o cratiţă, pe foc mic. În momentul în care untul s-a topit şi apa începe să fiarbă uşor, adăugăm toată făina deoadată şi amestecăm încontinuu, pe foc mic, pâna când aluatul opărit se desprinde de pe marginile cratiţei şi se compactează (circa 3-4 minute). Stingem focul şi lasam aluatul să se răcească complet.

După ce aluatul opărit s-a răcit complet, adăugam primele trei ouă, unul câte unul. Spargem al patrulea ou într-o farfurioară şi îl amestecăm cu o furculiţa. Adăugăm treptat ultimul oul  şi mixăm până când obţinem un aluat cu o consistenţă moale, dar care îşi păstrează forma”.

Trecem la crema “chantilly”. “Înainte cu cel putin două ore de prepararea cremei, punem smântâna, vasul în care vom bate frişca şi paletele mixerului în frigider. Este foarte important ca toate trei sa fie foarte reci. Punem smântâna în vasul rece, adaugăm seminţele unei păstăi de vanilie şi zahărul pudră. La început mixăm frişca la o viteză redusă, urmând să o creştem treptat după ce frişca începe să se întărească. Frişca este gata în momentul în care nu mai cade de pe paletele mixerului”, scrie Laura Adamache, pe blogul ei.

Vine, apoi, munca pentru crema de ciocolată. “Punem smântână lichidă într-o crăticioara, adăugăm zahărul, sarea şi untul moale.Punem crăticioara pe foc mic, iar în momentul în care s-a încălzit foarte foarte bine, stingem focul şi adăugăm ciocolata tăiată mărunt. Amestecăm până când ciocolata se topeşte complet, apoi strecurăm crema printr-o sită deasă şi o lăsăm la temperatura camerei până când se răceste. După ce s-a răcit, o punem în frigider pentru circa 10 minute sau până când consistenţa devine uşor cremoasă”, aflăm de pe site-ul www.lauraadamache.ro.

În final, preparatele obţinute trebuie asamblate. Se face o mică gaură în partea inferioară a fiecarui “choux”, iar apoi le umplem cu frişcă. Unul câte unul urmează să fie scufundată în crema de ciocolată. Nu vă mai rămâne decât să savuraţi bunătăţile.


Citiţi şi:

FOTO Tradiţia de 116 ani a unei cofetării celebre din Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite