Final de aventură pentru Horia Colibăşanu, pe Himalaya. Momente dramatice la 6.800 de metri

Final de aventură pentru Horia Colibăşanu, pe Himalaya. Momente dramatice la 6.800 de metri

Horia Colibăşanu pe Himalaya

Alpiniştii români Horia Colibăşanu, Marius Gane şi slovacul Peter Hámor au ajuns în siguranţă în Tabăra de Bază a muntelui Dhaulagiri (Nepal), după ce au fost surprinşi în cort de o avalanşă în noaptea de duminică (9/10 mai).

Ştiri pe aceeaşi temă

Alpiniştii români Horia Colibăşanu, Marius Gane şi slovacul Peter Hámor au fost surprinşi în cort de o avalanşă care a durat câteva zeci de secunde şi i-a îngropat sub un strat de zăpadă de peste un metru. A transformat ascensiunea într-o cursă contra-cronometru pentru supravieţuire.  
 
„Nu ni s-a mai întâmplat vreodată să vină avalanşa din lateral. La un moment dat probabil zăpada a căzut peste peretele de gheaţă care ne proteja. Ne-a strivit pur şi simplu înăuntru. Am încercat să opunem rezistenţă ca să păstrăm un mic buzunar de aer în jurul gurii. (...) S-a oprit avalanşa. Era complet întuneric şi, deşi eram toţi trei în acelaşi cort, nu i-am mai auzit pe colegii mei. S-a făcut linişte. Tot ce am putut să fac a fost să caut cât de repede briceagul în buzunarul de la piept. Ştiam că aceasta e procedura în caz de avalanşă peste cort. Dacă nu tai pânza, nu ai cum să ieşi. Simţeam că se termină aerul. Am scos briceagul, am tăiat cortul. A trebuit să împing prin acel metru de zăpadă ca să ies afară. Eram foarte încărcat cu adrenalină. Am reuşit să ies cu o mână în faţă, mâna cu briceagul, (...) să respir”, a povestit Horia Colibăşanu despre incidentul dramatic petrecut la 6.800 de metri, în timpul tentativei de a deschide o rută nouă, în premieră mondială, pe creasta nord-vestică a muntelui Dhaulagiri.  
 
„Pe baza celor întâmplate şi a prognozei de vreme am decis să oprim expediţia. Riscurile sunt nejustificat de mari şi preferăm să ne întoarcem acasă” , a adăugat Colibăşanu. 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările