Criza migranţilor din Timişoara. Primarul, după uciderea unui afgan, în plină stradă: „Cauzele nu mai pot fi ignorate”

Criza migranţilor din Timişoara. Primarul, după uciderea unui afgan, în plină stradă: „Cauzele nu mai pot fi ignorate”

Autorităţile din Timisoara au intrat în alertă după uciderea unui migrant afgan FOTO Pressalert

Tragedia în care un migrant afgan a fost omorât, iar altul a fost grav rănit, în apropierea Gării de Nord din Timişoara, readuce în discuţie problema gestionării migranţilor care au ajuns cu miile în ultimele şase luni, la Timişoara.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primarul Domunic Fritz a declarat că incidentul „nelinişteşte foarte mulţi timişoreni”.  „E clar că acesta este un incident izolat, dar nu este un incident fără cauze sistemice. Aceste cazue nu mai pot fi ignorate. În primul rând mă aştept ca Poliţia să găsească vinovatul, dar în acelaşi timp trebuie să găsim soluţia pentru problema de bază”, a declarat Dominic Fritz.

Primarul Timişoarei a reamintit că problema migraţiei este una naţională şi are nevoie de soluţii naţionale. „Nu se poate ca Timişoara să fie lăsată singură să gestioneze singură această problemă doar pentru că aici există o decenţă minimă faţă de oameni”, a declarat Dominic Fritz, potrivit căruia problema nu poate fi rezolvată peste noapte, fiind de aşteptat ca odată cu încălzirea vremii numărul migranţilor care ajung în Timişoara să crească.

Una dintre soluţiile lui Fritz: îngrădirea libertăţii de mişcare

Primarul Timişoarei a declarat că una din soluţii este trimiterea migranţilor din Timişoara, sub escorta Poliţiei, spre centrele de azil din ţară, din care au plecat. Fritz a declarat, însă, că din cunoştinţele sale o astfel de măsură, deşi a fost discutată, nu a fost aplicată. Pe de altă parte, primarul Dominic Fritz a mai declarat că una dintre soluţiile pe care le are în vedere este limitarea libertăţii de mişcare.

„Cred în continuare că în momentul în care există un drept la liberă circulaţie fără să ne asigurăm în acelaşi timp că există în acelaşi timp şi o locuinţă care să acompanieze acest drept este o problemă. Trebuie să dezbatem dacă nu sunt forme prin care să îi încurajăm pe solicitanţii de azil să rămână în centrele de azil în care sunt cazaţi. Să fii liber să circuli în judeţul în care ai o reşedinţă dovedită”, a declarat Dominic Fritz. Primarul Timişoarei a mai declarat că viceprimarul Timişoarei Cosmin Tabără va merge la Bucureşti pentru a discuta problema migranţilor cu oficialii Ministerului Afacerilor Interne.

„Nu trebuie să rămână un episod fără urmări practice”

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Nica, a declarat că „problema este mai amplă, e de fond”.  „Poliţia Locală, Poliţia Naţională, Poliţia de Frontieră trebuie să îşi facă treaba şi să ţină sub control acest fenomen”, a declarat Alin Nica. Preşedintele CJ Timiş i-a solicitat prefectului să convoace de urgenţă Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru discutarea problemei migranţilor. De asemenea, Nica a anunţat că a convocat Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică (ATOP). În tot acest timp, ucigaşul migrantului afgan, despre care se bănuieşte că este un alt migrant afgan este încă liber.

Vă recomandăm să mai citiţi:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările