Scrisoarea semnată de Iuliu Maniu şi Constantin I.C. Brătianu, prin care i s-a cerut mareşalului Ion Antonescu să renunţe la alianţa cu Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Antonescu
Ion Antonescu

Ţărănistul Iuliu Maniu şi liberalul Constantin (Dinu) I.C. Brătianu şi-au dat mâna pentru a schimba politica mareşalului Ion Antonescu în privinţa alianţei României din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Iuliu Maniu şi Constantin (Dinu) I.C. Brătianu, fruntaşi ai Partidului Naţional Ţărănesc şi, respectiv, Partidului Naţional Liberal au militat, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial pentru ca România să renunţe la alianţa Puterile Axei şi să se alăture Alianţei. 

„În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Dinu Brătianu a trimis alături de Iuliu Maniu mai multe memorii mareşalului Ion Antonescu, condamnând ferm trecerea României dincolo se frontierele sale interbelice, în cadrul războiului împotriva Uniunii Sovietice. Dinu Brătianu a luat parte la negocierile regelui Mihai cu partidele politice pentru răsturnarea lui Ion Antonescu”, a menţionat istoricul Constantin Moraru.

Un demers de acest fel a fost scrisoarea semnată de Iuliu Maniu şi Constantin (Dinu) I.C. Brătianu şi trimisă mareşalului în data de 21 martie 1944. 

Domnule mareşal, De la începutul războiului v-am sfătuit asupra atitudinii pe care România trebuie să o păstreze în conflictul mondial. Nu aţi ţinut nici un cont de sugestiile noastre şi aţi luat complecta răspundere a consecinţelor politice a acţiunei ce aţi condus. Astăzi trebuie să constataţi că, după pierderile enorme rezultate din război, ţara noastră este ameninţată de un pericol la care nu mai poate face faţă Armatele germane înfrânte nu ne mai pot asigura în contra unei invazii ruseşti şi concursul pe care l-am mai putea da să o împiedicăm va fi cu totul insuficient. A coopera mai departe cu armatele germane ar fi să sacrificăm în mod inutil ceea ce ne-a mai rămas ca putere militară şi să provocăm din partea armatelor bolşevice victorioase represalii şi distrugeri iresponsabile. Orice gest aţi face de aici înainte pentru a ne solidariza într-o acţiune care s-ar putea considera ca vrăjmaţă în contra puterilor aliate, ar constitui o gravă greşeală. Pentru că în acest moment nimeni nu poate lua răspunderea situaţiei ce aţi creat, trebuie ca tot d-voastră să arătaţi germanilor că trebuie să retrageţi restul trupelor noastre care mai operează în Rusia, că nu le mai puteţi da concursul militar de până acum şi că ţara se găseşte în situaţie de nebeligeranţă. Pe de altă parte, să comunicaţi aliaţilor anglo-ruso-americani hotărârea ce aţi luat. Dacă nu puteţi face aceste acte, nu mai rămâne decât să arătaţi M.S. regelui că nu puteţi conduce mai departe politica ţării şi că trebuie să avizeze la formarea unui nou guvern, care să poată îndrepta, cel puţin în parte, situaţiunea în care ne aflăm şi care să nu expună ţara la noi complicaţiuni. Primiţi, vă rugăm, domnule mareşal, asigurarea înaltei noastre consideraţiuni.    
Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite