Odă Bucuriei“ cu vioara Stradivarsius lângă Coloana lui Brîncuşi

Odă Bucuriei“ cu vioara Stradivarsius lângă Coloana lui Brîncuşi

Alexandru Tomescu a mai cântat în lângă opera lui Brâncuşi

Violonistul Alexandru Tomescu va susţine miercuri, 11 august, un concert extraordinar cu vioara Stradivarius în parcul Coloanei „fără Sfârşit“ a lui Constantin Brâncuşi.

Alături de Alexandru Tomescu, pe scenă se va afla pianistul spaniol Josu de Solaun. Concertul va începe la ora 19.30.

Concertul face parte din ediţia a XIV-a a Turneului Internaţional Stradivarius şi prezintă Simfonia a-IX-a – „ODĂ BUCURIEI” – compusă de Ludwig van Beethoven, într-o transcripţie pentru vioară şi pian de Hans Sitt.

„Cu înfrigurare, în ciuda temperaturilor toride de afară şi cu un entuziasm trepidant, aştept cu maximă nerăbdare reîntoarcerea Turneului Internaţional Stradivarius 2021- “ODĂ BUCURIEI”, la Târgu Jiu. Este un proiect muzical provocator, în care doi muzicieni îşi asumă întreaga încărcătură emoţională şi muzicală a Simfoniei a IV-a de L.v. Beethoven. Transcripţia încredinţează viorii şi pianului vocile celor peste 100 de muzicieni prezenţi, în mod normal, pe scenă la un asemenea program: orchestra simfonică, corul, cei patru solişti, dirijorul…Mesajul pe care ni-l transmite celebra odă este clar şi dezarmant de simplu: cea mai mare bucurie este să poţi fi prietenul cuiva. După mai bine de un an de distanţare socială, muzica lui Beethoven ne îndeamnă să regăsim latura noastră generoasă şi celestă. Până în momentul de faţă, nu există tipărită o variantă completă în limba română a Odei Bucuriei a lui Schiller. Vă mulţumim că iubiţi muzica şi vă aşteptăm la concert cu tot dragul, pentru a sărbători bucuria şi prietenia”, a spus  Alexandru Tomescu.

„ODĂ Bucuriei” (1785) are durata de 75 min şi este apreciată şi pentru grandiosul final coral pe versurile poetului şi istoricului german, Friedrich Schiller. Este una dintre cele mai renumite compoziţii ale lui Ludwig van Beethoven. Această, care a avut premiera în 1827, este actualul imn oficial al Uniunii Europene.

Turneul Internaţional Stradivarius 2021 este dedicat şi în acest an unei cauze de interes public- se lansează Bursa “ADRIAN TOMESCU” (reputat pianist, tatăl violonistului Alexandru Tomescu) şi va fi acordată unui tânăr muzician activ al Fundaţiei Culturale “REMEMBER ENESCU”, în urma deciziei unui juriu.

 „Acum 14 ani, Turneul Stradivarius a pornit de la o idee şi trebuia să se întâmple măcar o singură dată: Vioara Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Naţional, Categoria Tezaur, trebuia să ajungă la cât mai mulţi spectatori, adevăraţii proprietari ai instrumentului, declara Violonistul Alexandru Tomescu. Astăzi, acest proiect este un adevărat experiment cultural, care continuă, an de an şi spune poveştile muzicii clasice, adevărate, pentru că avem încredere în puterea lor de a sprijini comunitatea să înţeleagă, să empatizeze, să descopere muzica şi să participe. Credem că Turneul Stradivarius a strâns astăzi o colecţie a celor mai frumoase şi inspirate muzici ale secolelor, o serie de poveşti pe care le găseşti rar şi pe care le iubeşti toată viaţa“, se arată într-un comunicat de presă.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările