FOTO VIDEO Ciobanul care şi-a mutat în seră peste iarnă cele 350 de oi. „Le-am avut la căldură. Şi acasă, tot aşa le ţin“

FOTO VIDEO Ciobanul care şi-a mutat în seră peste iarnă cele 350 de oi. „Le-am avut la căldură. Şi acasă, tot aşa le ţin“

Ciobanul Nelu Voicu şi cele 350 de mioare din seră FOTO George Enache

Solarul, folosit de majoritatea agricultorilor din localitatea dâmboviţeană Băleni pentru creşterea legumelor, a devenit un saivan călduros pentru oi. Un cioban s-a gândit să scutească bani cu amenajarea unui grajd şi a băgat toate cele 350 de oi într-un solar, pe care a cheltuit 20.000 de lei.

În perioada geroasă care s-a abătut asupra României, săptămâna trecută, mioarele şi mieii au stat la căldură de peste 10-15 grade şi au produs îngrăşământ natural pentru pământul în care vor fi cultivate roşiile şi castraveţii în această primăvară. 
 
"În toţi anii le-am avut la căldură. Şi acasă tot aşa le ţin. De 10 ani îl folosesc. Când a fost ger a fost bine, dar când o să vină căldura le scot, că nu le prieşte. Când afară erau -20 de grade Celsius, eu aveam 10 grade în solar, dacă nu mai mult", spune ciobanul Nelu Voicu.
 

Solarul se dovedeşte o investiţie profitabilă, dacă ţinem cont că în scurt timp oile vor fi scoase din solar odată cu încălzirea vremii, iar proprietarul va planta legume.
 
FOTO: ciobanul Nelu Voicu
 
Cel mai mult au nevoie de căldură mieii abia fătaţi, care pot ieşi la păscut abia peste două săptămâni.  Cei care vor să cumpere miei pentru Paşte nu se grăbesc să-i cumpere din timp. Clienţii vechi au mieii rezervaţi, însă, majoritatea clienţilor se îngrămădesc în ultima săptămână dinaintea Paştelui. 
 
Anul trecut mieii s-au vândut cu 20-25 de lei kg-ul, iar anul acesta preţul ar putea rămâne neschimbat. 
 


 
citeste totul despre: