Cum arată unul dintre cele mai importante tezaure descoperite la fosta cetate a lui Vlad Ţepeş VIDEO

Cum arată unul dintre cele mai importante tezaure descoperite la fosta cetate a lui Vlad Ţepeş VIDEO

Tezaur persinari. FOTO: Muzeul  Naţional de Istorie a României

Tezarul de la Perşinari reprezintă unul dintre cele mai importante descoperite, de-a lungul timpului, de arheologi. Vorbim de o spada din aur, descoperită în 1954. La 8 ani distanţă au fost scoase la lumină şi cinci topoare din argint, în anul 1962, la o depărtare de aproximativ 50-60 metri de locul primei descoperiri.

Ştiri pe aceeaşi temă

De asemenea, au mai fost scoase la lumină încă unsprezece pumnale din aur. În anul 1976, pe locul celei de a doua descoperiri, a mai fost găsit un pumnal din aur.
 
Se crede că spada are o vechime de 3.700 de ani şi este unicat în Europa. Tezaurul din secol XVII î.Hr. fost descoperit în trei etape succesive pe un teren aflat pe raza comunei Perşinari din judeţul Dâmboviţa.
 
Piesele, considerate de o valoare inestimabilă, se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României.
 
Satul Perşinari, din comuna Văcăreşti, unde s-a născut şi regretatul Ion Dolănescu, este aşezată aproape de cursul râului Dâmboviţa, care traversează localitatea pe o lungime de aproximativ şase kilometri. Prima atestare documentară scrisă a satului datează din anul 1774, dar se pare că acesta, ca aşezare umană, are rădăcini mult mai vechi, dovada fiind chiar acest tezaur dacic din piese de aur.
 

Sursa: TVR
 
Obiectele nu au fost terminate, nefiind complet finisate, potrivit romaniancoins.org. Pumnalele şi sabia au câte o nervură centrală, care la sabie se desparte ca un evantai în mai multe fire înspre mîner. Spada nu are nici vîrf nici mâner, fragmentul păstrat avînd 289 mm lungime, 119 mm grosime maximă şi 1.4 kg.
 
Tezaurul de la Perşinari, care se află în păstrare la Muzeul Naţional de Istorie a României, „cuprinde 13 piese din epoca bronzului, (cca 1500 i.Chr.) şi este alcătuit din 11 pumnale de aur, o sabie de ceremonie de aur şi un pumnal de aur fragmentat. Piesele nu sunt din aur pur, ci din electrum”. Sursa: wikipedia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările