Protest al transportatorilor: „Dacă fiscalizăm tot, nu vom mai fi competitivi pe piaţa europeană”

Protest al transportatorilor: „Dacă
fiscalizăm tot, nu vom mai fi competitivi pe piaţa europeană”

Momentul în care transportatorii se încolonează şi plecă spre municipiul Suceava FOTO: Oana Şlemco

Transportatorii din mai multe judeţe ale ţării au protestat împotriva impozitării retroactive a diurnei pe care o încasează salariaţii din domeniu. Cea mai mare acţiune a avut loc vineri, 18 iunie, la Suceava.

Ştiri pe aceeaşi temă

Peste 200 de transportatori suceveni au protestat vineri, 18 iunie, la Suceava, împotriva practicii ANAF de colectare a impozitelor pe diurnă. 

Protestatarii s-au adunat în parcarea de pe şoseaua de centură, care scoate traficul greu din oraş, unde s-au manifestat paşnic şi au explicat că sunt nemulţumiţi pentru că, deşi nu n-ar avea bază legală, ANAF-ul le impozitează retroactiov diurma angajaţilor din domeniu. Ei susţin că diurna nu este considerată venit salarial şi nu ar trebui impozitată. 

 „În momentul de faţă, industria transporturilor aduce anual în România şapte miliarde de euro, din declaraţiile BNR. Noi înţelegem că se doreşte o mai bună colectare a impozitelor de la firme, dar aceasta nu este o soluţie”, a declarat Alin Creţu, preşedintele Asociaţiei Transportatorilor de Mărfuri din Bucovina.

 El a explicat că firmele care au fost puse să achite impozit pe dirună au dat statul în judecată şi au câştigat procesele, dar, pe parcurs, au pierdut timp şi bani. Ba chiar unii agenţi economici ar fi ajuns în insolvenţă.

Alin Creţu susţine că în situaţia în care problema transportatorilor români nu va fi soluţionată, firmele fie vor falimenta, fie îşi vor muta activitatea în alte ţări mai prietenoase din punct de vedere fiscal cu mediul de afaceri.

Întrebat dacă sunt situaţii în care firmele de transport plătesc salarii mai mici şi măresc diunele pentru a nu plăti impozite la stat, Alin Creţu a răspuns: „Noi nu trebuie să schimbăm ceva. În toată Europa sunt aceste facilităţi. Dacă fiscalizăm tot, nu vom mai fi competitivi pe piaţa Europei. Majoritatea firmelor se vor închide sau se vor muta în alte ţări”.

După ce şi-au spus oful, transportatorii s-au încolonat şi s-au deplasat spre municipiul Suceava, fără a bloca însă traficul rutier. Proteste similare au avut loc în mai multe judeţe din ţară, dar cel de la Suceava a fost cel mai mare.

Vă mai recomandăm şi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările