Peste 300 de bolnavi, cazaţi în condiţii insalubre într-un Centru de Reabilitare Neuropsihiatrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Consiliul de monitorizare
FOTO: Consiliul de monitorizare

Consiliul de Monitorizare a făcut un amplu raport despre condiţiile de cazare şi de îngrijire de la Centrul de Reabilitare Neuropsihiatrică din Sasca, judeţul Suceava. În raport se arată că unitatea nu are un medic psihiatru angajat, deşi are peste 300 de beneficiari, iar spaţiile ar fi pline de gândaci şi mizerie

După publicarea raportului de către Consiliul de Monitorizare, reporterul „Adevărul” s-a deplasat la Centrul de Reabilitare Neuropsihiatrică de la Sasca, judeţul Suceava, unde sunt cazaţi 330 de beneficiri, dintre care aproximativ 80 fie sunt imobilizaţi la pat, fie cu probleme de incontidenţă.

Directoarea centrului, Luminiţa Fron, a explicat că o parte dintre neregulile semnalate în raport nu au fost nejustificate. Ea a precizat că au fost afişate drepturile beneficiarilor şi puse la vedere şi cutiile de reclamaţii. Inspectorii nu le-ar fi văzut însă. Ea a recunoscut că nu s-a făcut dezinsecţia în clădirile centrului şi că există o problemă cu gândacii, aşa cum se arată în raportul Consiliul de Monitorizare. 

Cu privire la problemele legate de igiena spaţiilor şi îngrijirea beneficirilor, Luminiţa Fron a spus că angajaţii instituţiei fac cât pot. 

Personalul de îngrijire este insuficient. Există o singură infiermieră care are grijă de 15 bolnavi imobilizaţi la pat. „Sunt două la grupă, dar acum este perioada concediilor”, a completat directoarea. 

Ea a mărturisit că sunt dimineţi în care atunci când revine la serviciu se roagă să nu se fi întâmplat vreo tragedie peste noapte, tocmai pentru că angajaţii care se ocupă de îngrijire sunt puţini.

În Centrul de la Sasca nu s-au făcut investiţii serioase din 2012. De ce? Pentru că s-a schimbat legislaţia şi în acest context s-a luat decizia restructurării instituţiei. Practic, din cei 330 de beneficiari, la Sasca ar fi trebuit să mai rămână doar 50. „Nu s-au mai făcut angajări, nu s-au făcut investiţii. Ne descurcăm cum putem”, a mai spus directoarea. 

Pe de altă parte, ea nu crede că pacienţii rămaşi la Sasca mai pot fi integraţi în familii. A dat exemplul unui bolnav care a fost luat acasă de către tatăl său, un bărbat în vârstă. După două zile, pacientul şi-a bătut crunt tatăl şi a ajuns din nou la Sasca.

Peste 300 de pacienţi cu probleme psihice, fără medic psihiatru

Poate cea mai gravă problemă este faptul că Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică nu mai are un psihiatru angajat. Există doar contracte de colaborare cu diferiţi specialişti. Beneficiarii sunt duşi periodic la consulaţii. Totodată, instituţia a rămas cu trei dintre cei cinci psihologi pe care îi avea. 

Luminiţa Fron a spus că Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava cunoaşte toate neajunsurile. 

Consiliul de Monitorizare este o autoritate autonomă sub control parlamentar înfiinţată pentru a proteja, promova şi monitoriza modul în care drepturile persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii sunt respectate. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Pompierii români, lăudaţi de greci. „Par că sunt de pe altă planetă”

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite