Cămătarii suceveni, speriaţi de moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La înmormântarea valutistului Căjvăneanu au participat „colegii“ din branşă
La înmormântarea valutistului Căjvăneanu au participat „colegii“ din branşă

Asasinarea lui Gheorghe Mararu din Piatra Neamţ i-a îngrozit. Unii se gândesc să renunţe la împrumuturi cu camătă, dar şi la schimbul de valută, ocupaţie înrudită, pentru că le consideră periculoase.

Cazul cămătarului Gheorghe Mararu, pietreanul împuşcat duminică, 14 noiembrie, a băgat frica în toată breasla cămătarilor din Moldova.

Vestea că a murit sub privirile soţiei a îngrozit afaceriştii ilegali suceveni care au început să se teamă pentru viaţa lor.

În ultimii ani, tot mai mulţi au fost ţinta hoţilor ori a celor care trebuiau să le returneze sume mari de bani. „Noi şi valutiştii am devenit victime sigure. Ori ne atacă hoţii, ori alţii din rândul nostru. Majoritatea ne ocupăm şi cu valută şi cu împrumuturi, lucrurile acestea se leagă. Mă gândesc să mă las cât mai curând. Am familie şi mi-e frică. Chiar dacă eu nu păcălesc clienţii, golanii ştiu că am bani şi mă pot trezi oricând cu ei în casă“, povesteşte I. V., un cămătar din Suceava care a preferat să-şi păstreze anonimatul. 

Mai citiţi şi:

Piatra Neamţ: Motivare: Falău a fost arestat pentru că reprezintă un pericol social

Poliţiştii spun că nu au de unde şti cu exactitate câţi cămătari sunt în oraş deoarece această practică este bine ascunsă şi greu de încadrat ca infracţiune. „În Codul Penal nu există infracţiunea de cămătărie. Dacă sunt prinşi, sunt acuzaţi de şantaj, lovire sau alte violenţe“, a declarat Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie, Suceava.

Soarta lui Căjvăneanu seamănă cu a lui Muraru

În istoria cămătăriei din Suceava au rămas două cazuri de care oamenii îşi amintesc şi acum. Primul este cel al clanului Tomuţă.

Pe 1 mai anul trecut, membrii grupului au tăiat degetul unui om de afaceri din Rădăuţi pentru că le datora o sumă mare de bani. În dosar, şeful clanului nu este acuzat de faptul că face cămătărie, ci de lipsire ilegală de libertate şi instigare la vătămare corporală gravă.

Tomuţă, după numele adevărat Vasile Coroamă, era cel mai mare cămătar din zona Rădăuţiului şi reuşise să-şi facă o adevărată reţea în judeţ.
O soartă asemănătoare ca finalitate cu a cămătarului din Piatra Neamţ a avut-o şi Cristian Căjvăneanu (37 de ani), un valutist cunoscut în Suceava. Acesta a fost lovit cu bâte pe 20 iunie 2009, iar pe 8 august a murit. Cei cinci agresori i-au furat 400.000 de lei.

Cămătăria, pedepsită doar după şantaj şi violenţă
Poliţia merge pe urmele cămătarilor doar în cazurile în care intervine un conflict între părţi şi rezultă un act de violenţă. Cel mai adesea reuşesc să-i bage după gratii pe cămătari sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj. Din păcate, acest lucru este posibil doar când partea vătămată merge la poliţie şi depune plângere. „De la începutul anului, avem 11 cazuri de şantaj soluţionate prin dosar penal“, a declarat Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite