Secretul pentru un gazon impecabil. Cum îl plantăm, când îl udăm, cum îl „hrănim“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazon Vinca Minor

Un gazon perfect este visul oricărui proprietar de casă, însă pentru a fi siguri că-l vom avea impecabil totul începe, spun specialiştii, înainte de semănat.

Zilele ploioase care părea că nu se mai termină (şi care ameninţă să revină) au afectat foarte multe dintre culturi, excesul de umiditate fiind o problemă. Printre plantele afectate este şi  iarba care face orice grădină să arate impecabil, totodată mărind vizual spaţiul, însă, spun specialiştii, asta se întâmplă dacă nu am pregătit aşa cum trebuie terenul încă dinainte de a semăna.

Cum asigurăm drenajul

Problema cea mai mare în aceste zile, de exemplu, este excesul de umiditate, una pe care, din păcate, nu prea o putem rezolva, dacă nu am pregătit aşa cum trebuie terenul. Gazonul va avea de suferit în situaţia în care rădăcinile nu se mai oxigenează, iar pentru a fi siguri că nu ne vom confrunta cu o astfel de situaţie, înainte de a semăna  (dacă nu ne permitem să lăsăm în seama specialiştilor totul, sau pur şi simplu vrem să facem totul singuri) va trebui să nu sărim nicio etapă în pregătirea stratului-suport.
Cum facem am întrebat un specialist, inginerul horticol Florin Chiriţă explicând că nu greşim dacă decopertăm până la 50 de centimetri. 

„Drenajul face cel mai mult. Trebuie decopertă masivă. Piatră multă, nisip, astfel încât să se inflitreze, să se scurgă apa. Gazonul  are nevoie la suprafaţă de 5 centimetri de „pământ viu“. Restul, în jos, poate fi mai nisipos. Stratul de dren contează. Drenajul face foarte mult. Când este secetă, el poate asimila şi din roua de dimineaţă, prin frunze, dar are nevoie şi de aer la rădăcină.

Suferă în momentul în care are apă în exces la suprafaţă. Dacă ne confruntăm acum cu o astfel de problemă, nu prea avem ce face, numai aşa se poate salva, la înfiinţarea culturii, trebuie gândită bine problema“, spune specialistul, explicând care este succesiunea straturilor care formează „suportul“: „Se bagă piatră mare, apoi se bagă sort mai mărunt, apoi chiar pământ amestecat cu nisip, şi  nisip deasupra, sub stratul de pământ. Dacă întâlneşte un sol argilos, care face crustă, asimilează prin rădăcină, nu oxigenează. Sunt probleme şi la pomi, şi ei, dacă sunt prea mut în apă, suferă.“

Când plantăm iarba

Deşi putem reuşi şi primăvara, perioada optimă pentru plantarea gazonului este septembrie – noiembrie, pânăc când temperaturile scad până la limita îngheţului.  În funcţie de orientarea terenului pe care îl avem al dispoziţie vom alege şi mix-ul de seminţe, specialiştii recomandând să folosim mai multe specii. „În general, cultura de gazon se înfiinţează, ca şi grâul, în toamnă, lunile septembrie, octombrie, noiembrie, până la temperaturi de zero grade. Ce se seamănă în primăvară, într-adevăr, răsare, dar răsare cu buruianul străin. În toamnă nu are cum, pentru că pleacă gazonul şi înăbuşe cealaltă plantă“, ne lămureşte specialistul Florin Chiriţă.

Chiar dacă este o plantă graminee, în cazul gazonului nu este de ajuns să folosim azotul la care, de obicei, se rezumă fermierii în cazul grâului. Este indicat un fertilizant cu descompunere lentă, care hrăneşte planta timp de aproximativ şase luni. Tot un tip de fertilizant cu descompunere lentă mai putem folosi şi în toamnă.
Este foarte important şi cum udăm gazonul. Se udă de două ori, în zilele toride,  seara târziu şi dimineaţa devreme, pe timpul zilei având nevoie de căldură. Plantele pot asimila chiar şi din rouă şi este indicat să le obişnuim şi cu o secetă moderată.

CITIŢI ŞI: Cum se cresc arborii de talie mică, „minunile“ care transformă radical în bine peisajul. „O grădină frumoasă se face în cel puţin doi ani“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite