Cum a ajuns o adolescentă şantajată să-şi omoare pruncul de-abia născut. „Nu-şi va reveni vreodată“

Cum a ajuns o adolescentă şantajată să-şi omoare pruncul de-abia născut. „Nu-şi va reveni vreodată“

Fata a ajuns să-şi omoare copilul, deşi nu a plănuit acest lucru FOTO: arhiva

O adolescentă din Olt şi-a primit sentinţa în primă instanţă pentru uciderea propriului copil. Cu doi ani în urmă, fata năştea singură, după un travaliu greu, la câteva ore fiind descoperit faptul că şi-a omorât copilul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fata împlineşte în acest an 19 ani. La 16 ani a rămas gravidă cu un bărbat cu antecedente penale, mult mai mare de vârstă şi cu care a ajuns să întreţină relaţii sexuale în urma unui şantaj. 

De aici s-a pornit tăvălugul. La începutul lunii martie 2021 fata a fost condamnată în primă instanţă la o pedeapsă neprivativă de libertate, conform informaţiilor postate pe www.rolii.ro, luându-se în calcul circumstanţele comiterii faptei, dar şi impactul evenimentului asupra tinerei.

Şantajată cu fotografii intime 

La momentul la care în satul din zona Balş, judeţul Olt, s-a aflat că fata a dat naştere unui copil pe care ulterior l-ar fi omorât, vestea a părut incredibilă. Adolescenta era elevă şi se afla în grija tatălui său, mama şi sora mai mare fiind plecate, ca mulţi alţi săteni din zonă, la muncă în străinătate.

La cei 16 ani ai săi, fata a căzut în plasa unui bărbat care intrase în posesia unor fotografii cu ea în ipostaze indecente. Bărbatul avea fotografiile de la un prieten de-al fetei şi a ameninţat-o că în cazul în care nu acceptă să se culce cu el, le va arăta părinţilor, sau, şi mai grav, le va posta pe reţelele sociale.

Presiunile s-au făcut asupra fetei din aprilie şi până în august 2018, lună în care au avut loc două raporturi sexuale.

În decembrie, fata a realizat că poartă în pântece copilul celui care o şantajase, când nu mai putea decide să renunţe la sarcină. 

De menţionat este faptul că în prezent se fac cercetări pentru a se stabili cu exactitate cine este persoana care a obligat-o pe fată să întreţină relaţii sexuale, pentru ca bărbatul să fie tras la răspundere conform legii.

Ea nu şi-ar fi făcut, însă, nici alte planuri. Nici la ajutor nu a apelat, ducând singură greutatea situaţiei în care intrase. A continuat să meargă la şcoală, la un liceu din Balş, purtând pantaloni cu talie înaltă şi bluze largi pentru a-şi ascunde sarcina.

Ore întregi de travaliu, petrecute în singurătate, „în camera de la drum“

În 3 mai 2019, cu doar câteva zile înainte să împlinească 17 ani, a simţit dureri de spate şi a realizat că urma să nască. Câteva ore mai târziu a ajuns să nască singură, după ore bune de travaliu, terorizată în acelaşi timp de ideea că tatăl său, care se afla într-o altă încăpere a casei, ar putea descoperi totul.

„În data de 03.05.2019, în jurul orei 10.00, a început sa aibă dureri de spate, iar în cursul nopţii de 03/04.05.2019, în jurul orei 24.00 a început să aibă dureri mari în zona abdominală. De frică, fiindcă si-a dat seama ca au început contracţiile, s-a dus în camera de la drum, pentru a nu fi auzită de tatăl său. 

În timp ce se afla pe covor, în jurul orei 03.00, inculpata a născut. A observat că fătul era viu şi, întrucât acesta a început să plângă, l-a luat în braţe şi a ieşit în curte, de unde a luat un cuţit care era pus în gard, s-a întors apoi în camera de la drum şi a tăiat cordonul ombilical. 

De frică ca acesta să nu ţipe şi să îl trezească pe tatăl său, inculpata l-a luat de două ori de gât, apoi l-a apăsat pe piept. A început să strângă hainele din cameră, iar cuţitul l-a pus în sobă. 

După 30 de minute, văzând că nu mai respiră, a luat copilul şi l-a pus într-o pungă. În aceeaşi pungă, peste copil, a pus hainele din cameră, care erau pline de sânge. Punga a lăsat-o în cameră, după un fotoliu“, au descris anchetatorii.

Tatăl fetei a găsit-o a doua zi dimineaţa, în stare de semiconştienţă. A urcat-o în maşină şi a dus-o la spital, neştiind ce se întâmplă şi de ce anume se află într-o asemenea stare. Aici s-a descoperit că fata de abia născuse, fiind anunţată poliţia.

Cauza morţii nou-născutului

Deşi a acţionat stăpânită de frică şi a încercat să-şi reducă pruncul la tăcere strângându-l de gât, nou-născutul a murit de-abia zeci de minute mai târziu, asfixiat în punga de plastic pe care fata a ascuns-o după fotoliu.

„Potrivit raportului de expertiză medico-legală (autopsie) nr. 1376/A3/183 din data de 05.06.2019, întocmit de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Olt, s-a constatat că nou-născutul a fost născut la termen, viu, viabil, iar moartea acestuia a fost violentă şi s-a datorat asfixiei anoxice prin respirarea într-un mediu sărac în oxigen (pungă de plastic). De asemenea, s-a stabilit că prezenta multiple leziuni traumatice ce s-au putut produce posibil prin comprimare cu mâna şi comprimare între planuri dure în timpul traversării filierei genitale), în condiţiile unei naşteri dificile, autoasistate la o primipară şi manipulării nou-născutului, fără a exista legătură de cauzalitate între leziunile traumatice ale nou-născutului şi decesul acestuia; supravieţuirea nou-născutului a fost de ordinul zecilor de minute, acestuia nefiindu-i acordate îngrijiri specifice la naştere“, au mai stabilit anchetatorii.

Fata nu va face puşcărie

Magistraţii Judecătoriei Balş au pronunţat în acest caz sentinţa, hotărând că fata nu va ajunge după gratii. Sentinţa nu este, însă, definitivă. Pentru fapta sa, tânăra a fost condamnată la măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de 3 luni, cu începere de la data rămânerii definitive a  hotărârii, sub coordonarea Serviciului de Probaţiune. Fata va trebui de asemenea să se întoarcă la şcoală, dar şi să participe la activităţile stabilite împreună cu Serviciul de Probaţiune. 

Surse din anchetă spun că tânăra a fost cu adevărat afectată de evenimentele prin care a trecut şi că, cel mai probabil, „nu-şi va reveni vreodată“. La expertiza psihiatrică realizată s-a stabilit că în momentul comiterii faptei tânăra avea discernământ diminuat.

„S-a concluzionat că la momentul comiterii faptei, inculpata de 16 ani a prezentat diagnosticul «tulburare afectivă emoţională majoră tranzitorie, generată de naştere, agravată de tulburările somatic consecutiv naşterii, discernământul său fiind diminuat»“, a mai reţinut instanţa.

În timpul cercetărilor, fata „a recunoscut şi regretat săvârşirea infracţiunii reţinută în sarcina sa, precizând că nu a dorit niciun moment să îi facă rău copilului“. 

Ea a mai declarat că nu a premeditat acest lucru, arătând că, se gândise, după ce tatăl său ar fi plecat de acasă, să ducă copilul si să îl lase la un spital. „Imediat dupa naştere s-a speriat foate tare, văzând atâta sânge şi având dureri mari, fapt pentru care, în momentul în care a crezut că nu mai respiră şi că a murit, l-a pus în pungă neplanificând ce să facă cu el“, a mai reţinut instanţa.

Vă recomandăm şi:

O mamă şi-a ucis fiica de două luni pentru că plângea. Primele semne de abuz, în urmă cu o lună

FOTO Acuzată de pruncucidere, o mamă care şi-a ascuns nou-născutul într-o găleată din baie a fost reţinută de poliţişti

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările