Sibiu: Tranzacţiile imobiliare se relansează la finalul toamnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa imobiliară din Sibiu dă semne timide de revenire, iar specialiştii din acest domeniu spun că în această perioadă cererea există mai mult pentru terenuri.Unii jucători din piaţă simt creşterea, alţii spun că în campanie piaţa imobiliară a stagnat din nou

După două trimestre de scădere sau chiar stagnare a pieţei imobiliare sibiene, toamna a dezmorţit tranzacţiile. În timp ce unele agenţii resimt o oarecare revigorare, sunt agenţi imobiliari care nu se plâng deloc şi spun că le-a mers constant tot anul, pentru că au oferit şi servicii de consiliere în cumpărarea unei locuinţe. „Noi am avut o politică aparte şi pe baza recomandărilor ne-a mers normal în acest an, deşi e criză. Am încercat să fim pe cât se poate neutri în tranzacţii şi ne-a prins foarte bine“ spune Segiu Dordea, manager Intermed Casa. 


Bani ar fi dar investitorii asteaptă

Acesta crede că ar fi bani destui pe piaţă dar investitorii aşteaptă ca preţurile să scadă şi mai mult. „Preţurile nu vor mai coborî sub nivelul de acum de 700-900 de euro pe metro pătrat. Cei care au construit nu şi-ar mai scoate banii investiţi“ afirmă şeful de agenţie, care este de părere că piaţa imobiliară este stricată si de clienţii care au apartamente ipotecate la bănci şi le vând la preţuri mici, ca să nu le piardă.
Şi Constantin Iacob de la agenţia Cora Prest resimte o revenire a pieţei imobiliare şi spune că sunt bani dar oamenii nu ies cu ei la „cumpărături“. „Nu am mai avut ritmul din anii trecuţi, dar nici nu ne putem plânge. Vindem terenuri, grădini şi chiar apartamente. Acum cu campania electorală vânzările stagnează dar ne aţteptăm la o redresarea în decembrie" a explicat Constantin Iacob.


Ratele la constructor au dezmorţit piaţa
Preşedintele filialei sibiene a Uniunii Naţionale a Agenţilor Imobiliari, Bogdan Gicu spune că din septembrie a început să urce piaţa imobiliară, iar la ora actuală ritmul tranzacţiilor a crescut cu 40 la sută. "De la 1 septembrie a început să se observe o accelerare a interesului faţă de ofertele de locuinţe existente, dar mai ales pentru terenuri. Anterior piaţa a căzut pentru că a fost o criză bruscă de lichidităţi, deoarece băncile nu au mai dat credite. Au apărut însă dezvoltatori care oferă posibilitatea creditării cumpărătorilor, cu rate direct la constructor. orice om este interesat până la urmă de o locuinţă" este de părere expertul imobiliar Bogdan Gicu, care este optimist in ceea ce priveşte perioada urmtoare din punct de vedere al tranzacţiilor imobiliare.

Chiriile trase în jos
Ingheţarea pieţei imobiliare a dus şi la scăderea chiriilor. Cei care au construit apartamente ca să le vândă, când au văzut că nu există cumpărători au început să le închirieze, ca să nu stea cu ele goale şi să nu producă nimic. Acest lucru a dus in jos chiriile la sub 200 de euro pentru un apartament cu două camere, iar oferta de închiriieri este tot mai bogată.
 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite