FOTO Super-şcoala din cătunul de romi. Mămicile ţigănci şi voluntari nemţi au muncit cot la cot la şcoala din Rusciori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase ani au durat lucrările la şcoala din cătunul aflat la aproximativ 15 kilometri de Sibiu. Mămicile copiilor, cei mai mulţi de etnie romă, au muncit cot la cot cu profesoarele, dar şi cu voluntari nemţi la curăţenia generală.

A fost agitaţie mare încă de la primele ore ale dimineţii la Rusciori. Din şoseaua principală, un drum neasfaltat te duce către o şcoală care arată impecabil, mult mai bine decât multe de la oraş. S-a muncit la ea 6 ani, cu lucrări întrerupte când banii s-au terminat şi apoi reluate. Acum, când îşi aduc aminte în ce condiţii au învăţat copiii, profesorii pot în sfârşit să zâmbească. O fac într-o clădire nouă, cu 5 săli de clasă, un laborator de informatică, o clasă pentru copiii cu cerinţe educative speciale (CES), o sală de grupă şi un vestiar pentru grădiniţă, o sală de sport mare şi 5 grupuri sanitare. Întrerupte şi reluate, investiţiile s-au ridicat, în total, la aproximativ 2.500.000 de lei, iar de ele se vor bucura 56 de micuţi de ciclu primar şi 25 de elevi de grădiniţă, marea lor majoritate provenind din familii de etnie romă. 

Mobilizare generală

Miercuri, 10 septembrie, şcoala roia de lume harnică, fiecare curăţa, ştergea sau spăla ceva. Tot personalul şcolii din comuna Şura Mică, de care ţine satul Rusciori, în frunte cu doamna directoare, a venit să dea o mână de ajutor la curăţenia generală. „Timpul a fost scurt, nu ne-am putut încadra şi pentru ca micuţii să vină într-o şcoală nouă am venit să ajutăm. Sunt profesor de limba română la şcoala din Şura Mică, ne ajutăm colegii. Şcoala e foarte frumoasă”, a spus profesoara Liliana Cârtog (42 de ani). 

Cot la cot cu profesorii au muncit şi mămicile ţigănci, dar şi voluntari veniţi din Germania la centrul de zi cu care colaborează şcoala. „Am doi copii aici, o fetiţă în clasa a patra şi una la grădiniţă. Şcoala e faină, şi am venit să dăm o mână de ajutor pentru copiii noştri”, a spus Claudia Stoica (30 de ani), o mămică venită la curăţenie. 

Nerăbdători, câţiva dintre elevi au făcut, miercuri, un tur al şcolii. Liviu Lăcătar (7 ani, clasa 0) s-a aşezat cuminte într-o bancă, a tras adânc aer în piept şi a exclamat zâmbind „Ce frumos miroase!”. Nicoleta Tudor (9 ani) e în clasa a treia şi a prins şi condiţiile deloc de invidiat din şcoala veche. Aici, e fără cuvinte. „E frumos aici, îmi place tot. Sunt în clasa a treia, e frumos la şcoala nouă. Cel mai mult îmi place să mă joc, iar la şcoală îmi place să citesc”, explică Nicoleta. 

Niciun abandon de 5 ani

Gica Ţiglar (59 de ani) este învăţătoare la Rusciori de 23 de ani. O viaţă de om, petrecută printre copii cu care nu e deloc uşor să lucrezi. În jur de 30 la sută din copiii de la Rusciori sunt copii cu CES, pentru ei existând de altfel un profesor de sprijin, psihopedagog. După atâţia ani la Rusciori, învăţătoarei mai că nu-i vine să creadă că au ajuns, în sfârşit, aici. „I-am adus în stadiul ăsta din plin feudalism, când am ajuns aici aveam cartoane în loc de geamuri. Din momentul în care răsărea urzica nu mai venea niciun copil de ţigan la şcoală. Acum nu mai avem abandon, la I-IV”, explică învăţătoarea. Iar Elisabeta Răulea, de 17 ani directoarea şi sufletul şcolii, e convinsă că n-ar fi ajuns aici dacă n-ar fi pus, fiecare dintre ei, suflet mult în tot ceea ce au făcut. „Trebuie să ai ceva acolo, care să te poată face să înţelegi omul. Mă apropii de aceşti oameni şi apoi de copiii lor, facem educarea, prin copii, şi a părinţilor”, spune Elisabeta Răulea.  

Vă mai recomandăm:

GALERIE FOTO Lecţie de viaţă. Cum să fii premiant în 14 metri pătraţi

Cei cinci copii ai familiei Hurubă, din localitatea sibiană Răşinari, au rezultate foarte bune la şcoală, deşi niciunul dintre părinţi nu are un serviciu permanent, iar acasă trăiesc în condiţii modeste.

FOTO Şcoala nemţească de la sat

Singura unitate de învăţământ cu predare în limba germană de la ţară funcţionează în satul Apoldu de Sus, din judeţul Sibiu. Aceasta a fost modernizată printr-un program al Băncii Mondiale, are şi internat, iar aici vin să înveţe aproape 250 de copii din 10 localităţi învecinate, dintre care două sunt oraşe.

VIDEO-FOTO Clopoţelul a sunat la Veseud, în şcoala cu 10 copii

150 de locuitori are Veseudul, sat aflat la aproximativ 30 de kilometri de Sibiu, şi o şcoală unde mai merg la cursuri 10 şcolari şi 7 preşcolari.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite