Cât de important e primul ajutor şi câtă lume ştie să îl acorde. „Putem muri pe stradă şi lumea să se uite la noi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rodica Borlan, directoarea Crucii Roşii Satu Mare a învăţat mii de tineri să acorde primul ajutor
Rodica Borlan, directoarea Crucii Roşii Satu Mare a învăţat mii de tineri să acorde primul ajutor

În România un număr mic de persoane cunosc manevrele de prim ajutor iar ce interesaţi au puţine locuri unde pot învăţa acest lucru. Rodica Borlan din Satu Mare, directoarea Crucii Roşi a învăţat câteva mii de tineri cum să facă acest lucru

Primul ajutor poate salva vieţi, dar din păcate sunt prea puţini cei care sunt capabili să îl ofere. Lumea poate să îşi lase un semen să moară pe stradă, sub ochii lor, pentru că nu ştiu şi pentru că au idei preconcepute despre ce căzuţi pe stradă. Generaţia tânără vine să schimbe această situaţie, dar va dura mult până lucrurile vor ajunge la un nivel decent.

Rodica Borlan este directoarea Crucii Roşii Satu Mare şi este una dintre puţinele persoane din întreg judeţul care se implică pentru ca informaţiile cu privire la primul ajutor şi cursurile de prim ajutor să ajungă la toată lumea. Face asta de mai bine de 15 ani şi niciodată nu se declară mulţumită de numărul celor care sunt capabili să ofere primul ajutor. Liniştea ei o dă generaţia tânără, după ce de la cei de vârsta a doua şi a treia nu mai are nicio aşteptare.

„Pe cei mai în vârstă nici nu îi mai condamn, pur şi simplu ei au crescut cu o mentalitate. Ca să înveţi să acorzi primul ajutor şi ca să îl acorzi, trebuie să faci voluntariat. Ei asociază asta cu munca patriotică, pe care numai de plăcere nu o făceau cîndva. Plus că atunci când văd un om la pământ nu se ating de el pentru că poate este beat, poate va spune pe urmă că i-au dispărut bani şi o să aibă probleme sau pur şi simplu pentru că nu le pasă decât de ei”, povesteşte Rodica Borlan

Pe cei mici îi simte mai deschişi, motiv pentru care lucrează foarte mult cu ei. Pregăteşte copii încă de la cei de la grădiniţă din grupele mari până la cei de liceu, pe care îi înscrie şi la concursuri de specialitate pentru voluntari, unul din grupajele sale fiind şi în acest weekend la Buzău la un astfel de concurs. Aceştia sunt din categoria celor experiementaţi,care fac acest lucru şi ca dorinţă de a lucra mai târziu în acest domeniu. Majoritatea celor care trec pragul Crucii Roşi şi care activează ca voluntari sunt copii care iubesc să descopere lucruri noi şi să facă parte dintr-un grup.

„Pe toţi îi oblig să înveţe primul ajutor, că nu toţi vin pentru asta la noi, dar descoperă că le place şi pe urmă învaţă ei şi pe alţii. Şi astăzi se duc la bibliotecă, în fiecare joi de la ora 11 copiii mei se duc la bibliotecă la secţia de copii, cu manechinul şi le arată celor de acolo manevrele care sunt vitale, resuscitarea şi manevra Heimlich. Dacă astea două le fac şi să oprească o hemoragie, deja e vital. Sunt secundele alea, minutele alea până vine un ajutor specializat, care contează foarte mult şi care pot salva exagerat de multe vieţi”, explică Rodica Borlan.

Prin mâinile ei au trecut în toţi anii de activitate mii de voluntari, unii dintre ei ajungând acum medici recunoscuţi în centre din ţară precum Cluj sau Timişoara. Cei care nu au îmbrăţişat mai departe acest domeniu au acumulat informaţii necesare care le pot fi folositoare oricând în viaţă, nu puţine fiind cazurile în care Rodica este sunată de foşti voluntari să îi povestească cum au salvat o viaţă folosind una dintre metodele de prim ajutor învăţate la Crucea Roşie. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite