Un român propune vehiculul viitorului: nu poluează şi nu foloseşte combustibil

Un român propune vehiculul viitorului: nu poluează şi nu foloseşte combustibil

FOTO Claudiu Petrean

Claudiu Petrean (27 de ani) este absolvent al Facultăţii de Arte a Universităţii din Timişoara, secţia Design Produs.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tânărul, născut în Lugoj, a avut ca lucrare de licenţă la absolvirea facultăţii un proiect cu care şi-a impresionat colegii şi profesorii. E vorba despre un vehicul care ar putea revoluţiona transportul urban. În opinia lui Claudiu, este cea mai bună variantă de transport în interiorul oraşelor, care au devenit extrem de aglomerate. De fapt, e vorba de o tricicletă care se deplasează cu ajutorul pedalelor şi a energiei electrice şi atinge o viteză de circa 50 de km/h.

“Ideea era să proiectez un vehicul pe trei roţi, care să fie ecologic, să folosească curent electric pentru propulsie şi să poată fi acţionat cu pedale. În acelaşi timp, am imaginat un vehicul care să te apere de intemperii, să fie comod şi ergonomic”, arată Claudiu Petrean. Şi din schiţe, proiectul a ajuns direct în curtea lui Claudiu, care l-a produs, suportând toate cheltuielile.

Nu a găsit un producător

Tânărul a gândit vehiculul ca unul de serie, însă, chiar dacă au trecut deja trei ani de când a finalizat primul exemplar, până acum nu a găsit o variantă de a multiplica tricicleta sa. “Din păcate nu a fost niciun producător interesat să-l producă, deşi am fost cu el la mai multe expoziţii. Au venit foarte mulţi oameni, s-au uitat la el, mi-au pus foarte multe întrebări, dar cu asta am rămas. Cei mai interesaţi au fost alţi inventatori, care doreau să afle care e principiul de deplasare, cum se încarcă şi tot felul de amănunte pe care nu le puteam oferi”, povesteşte Claudiu, care nu renunţă la ideea lui şi crede în continuare că vehiculul creat este o soluţie pentru transportul urban.

“Avantajele sunt că nu consumă niciun fel de combustibil, ci doar foarte puţină energie electrică. Are atât acţionare electrică, cât şi cu pedale. Este ideal pentru o persoană, indiferent de vârstă, pentru că deplasare se face fără mare efort, merge foarte uşor. Şi nici nu poluează absolut deloc”, povesteşte designerul bănăţean.

Claudiu Petrean este decis să-şi îmbunătăţească opera şi să caute un producător interesat să o scoată pe piaţă ca produs de serie. "Momentan nu m-am mai ocupat de acest proiect pentru că trebuia să mai investesc nişte bani în el, dar vreau să-l modific şi să-l fac şi mai stabil. O să-i îi adaug o roată şi poate un volan, să poată fi condus mai uşor. Poate să fie făcut şi în varianta pentru mai multe persoane. O să văd pe viitor cum va evolua”, spune tânărul, încrezător că într-o bună zi, pe străzile marilor oraşe va vedea oamenii circulând cu vehiculul realizat de el.

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările