PORTRET / Bianca Pascu se apropie de sufletele tinerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bianca Pascu
Bianca Pascu

Tânăra, de meserie psiholog, discută cu adolescenţii orice problemă şi îi determină să găsească singuri rezolvarea.

Bianca a fost un copil dezgheţat. Ştia să scrie şi să citească încă de la vârsta de patru ani. A învăţat singură acest lucru cu ajutorul unor cartonaşe pe care erau scrise literele, dar care reprezentau fel de fel de desene cu diverse animale.

Şi-a dorit mereu să fie profesor, iar la şase ani şi-a făcut primul catalog. „Primisem un registru de la mătuşa mea pe care l-am transformat în catalog. Mi-am notat în el toţi prietenii, vecinii şi neamurile. Când eram mică, înainte de Revoluţie, se lua curentul zilnic. Îmi amintesc că atunci mă jucam în scara blocului cu copiii. Nu aveam calculatoare, jocuri, desene animate interesante. Eu eram profesoara, iar prietenii mei, elevii. Le povesteam tot ce citeam, apoi îi ascultam. În clasa a II-a am fost certată pentru că am citit «Contract de căsătorie», era o carte nepotrivită pentru acea vârstă”, a spus tânăra.

A urmat un liceu cu profil uman, iar în clasa a X-a a participat la faza naţională a olimpiadei de psihologie. Atunci a decis că trebuie să devină psiholog.

Ascultă toate problemele de „inimă albastră”
Bianca este fericită că are şansa de a preda, dar şi de a discuta cu adolescenţii. Neînţelegerile cu părinţii, durerile fizice şi emoţionale, toate ajung în cabinetul reşiţencei, unde şi rămân. „La această şcoală, sunt copii care au diverse probleme, sunt copii cu nevoi speciale, copii cu retard intelectual sau mintal sau cu diverse deficienţe. Ei trec periodic pe la cabinet. Ceilalţi adolescenţi vin la mine din proprie iniţiativă. Diferenţa dintre generaţii îşi spune cuvântul, iar adolescenţii au veşnic probleme cu părinţii sau în dragoste. Ca psiholog, îi ajut să-şi descopere probleme şi să găsească singuri soluţiile”, a explicat tânăra.

image

Bianca este îndrăgostită şi de meseria de dascăl. Îi face plăcere să le explice elevilor din clasa a X-a psihologia şi să-i facă să iubească această materie. Bianca predă şi este psiholog de şase ani. În toată această perioadă a urmărit şi studiat generaţiile de elevi. „Generaţiile sunt diferite. Sunt tot mai nepoliticoşi. Se simte că părinţii lor nu se preocupă foarte mult de ei. La 14 ani sunt debusolaţi, dezorientaţi. Nu au modele. Din păcate, nu mai există nici legătura şcoală-familie, părinţii nu obişnuiesc să vină la şcoală pentru a vedea ce fac copiii, nu se mai implică”, a explicat dascălul.
Timp de şase luni, Bianca a fost şi director al Centrului de Resurse şi Asistenţă Educaţională. A renunţat la acest post deoarece munca îi ocupa foarte mult timp, nu se mai putea dedica profesiei şi nici elevilor.

Cât este de necesar un psiholog într-o şcoală
„Foarte, dar să fie un psiholog cu studii de specialitate, nu acei consilieri care au alte specializări. Ca psiholog ai anumite competenţe, dobândeşti abilităţi, cunoşti tehnici de intervenţie pentru diverse situaţii“, a spus Bianca.

Întrebări şi răspunsuri

Cum te privesc părinţii?
Cei mai mulţi nu sunt de acord ca adolescenţii să discute cu psihologul. Nu este nimic rău în acest lucru. Copiii simt lipsa de afecţiune a părinţilor, lipsa lor de timp. Mulţi părinţi cred că dacă le dau bani totul este rezolvat.

Cât timp trebuie să aloce un părinte copilului?
Este suficient 20, 30 de minute pe zi, dar acele minute să fie dedicate copilului, să i se acorde atenţie maximă. Ei au nevoie de afecţiune şi la adolescenţă.

Bianca Pascu

Ce-i place
„Îmi place să văd lumea. Îmi plac călătoriile, îmi place lectura. Citesc foarte mult, iar în meseria mea nu reuşeşti niciodată să înveţi absolut tot. Îmi place să stau cu soţul meu“, a spus Bianca.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii care nu sunt politicoşi. Nu-mi place lipsa de respect. Nu-mi place ignoranţa. Nu-mi plac leneşii şi persoanele care nu au aşteptări de la viaţă. Nu-mi plac ipocriţii“, a mai spus tânăra bănăţeancă.

Profil
Născută. 09.01.1981, Reşiţa.
Educaţie. Facultatea de Sociologie şi Psihologie din cadrul Universităţii de Vest, specializarea Psihologie.
Job. Psiholog şi profesor de psihologie la Grup Şcolar Construcţii Montaj Reşiţa.
Familie. Căsătorită.

CITEŞTE ŞI:

Elevii au fost vaccinaţi împotriva gripei noi

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite