De ce este în pericol sistemul de învăţământ dual. Un primar solicită Guvernului să intervină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Popa, primarul Reşiţei, cere Guvernului să suporte şi partea de bursă pe care ar fi trebuit s-o plătească agenţii economici, în sistemul de învăţământ dual.

Edilul spune că a transmis deja o solicitare oficială în acest sens şi că urmează să facă şi alte demersuri. Municipiul cărăşean a fost printre primele oraşe care au implementat, în urmă cu patru ani, acest sistem de învăţământ, iar Primăria Reşiţa s-a implicat foarte mult ca acesta să fie o reuşită.

Elevii care decid să urmeze acest sistem primesc burse lunare de câte 200 de lei, atât din partea unităţii de învăţământ, prin Ministerul Educaţiei, cât şi din partea agenţilor economici. Primăria asigură cazare şi masă gratuită pentru toată perioada de şcolarizare.

“Am trimis deja o solicitare prin intermediul Asociaţiei Municipiilor din România şi, astăzi, mă întâlnesc cu operatorii economici implicaţi la Reşiţa. Vom face o adresă pe care o vom trimite Guvernului. Este incorect faţă de aceşti oameni ca să plătească burse, în situaţia în care, Guvernul a decis că aceşti copii nu vor mai merge la ore, la practică. În această situaţie ar trebui să-şi asume Ministerul Educaţiei să plătească şi partea lor de bursă. Sau să le dea voie să vină la practică. Dar nu poţi să pui operatorul economic să plătească. Vă dau un exemplu: sunt firme care au şi 30 de practicanţi. Toţi cu 200 de lei, alţii dau şi 300, sunt 6000 de lei pe lună. Să dai bănuţii aştia e ceva, nu e normal să acopere agentul economic această sumă în situaţia în care copiii nu sunt la practică. Şi atunci Ministerul trebuie să-şi asume această plată”, spune Ioan Popa.

Agenţii economici, în criză

Primarul din Reşiţa spune că se teme că, din cauza problemelor cu care se confruntă agenţii economici, s-ar putea ajunge în situaţia ca, din toamnă, aceştia să nu mai poată susţine acest tip de învăţământ.

“Toţi cei care sunt pe alimentaţie publică au fost închişi forţat. Panica mea e că vor renunţa toate firmele. Şi de asta mă întâlnesc cu ei să-i conving să nu renunţe pentru că vom găsi soluţii. În septembrie, dacă nu am solicitări de la operatori, practic eu nu mai am şcoală duală la Reşiţa. Punem în pericol un sistem de învăţământ pe care l-am pus în practică de trei ani şi acum avem deja primii absolvenţi”, a mai declarat primarul.

Anul acesta, pe lângă Primăria Reşiţa, 34 de agenţi economici susţin acest tip de învăţământ şi s-au angajat să le asigure locuri de muncă la absolvire elevilor. În prezent, peste 50 la sută dintre tinerii care învaţă la şcolile de învăţământ dual din Reşiţa sunt veniţi în oraş din alte localităţi.

În România circa 14.000 de elevi sunt înscrişi în acest sistem de învăţământ.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite