Apicultorii din vestul ţării se plâng că albinele mor din cauze necunoscute. Vor fi trimise probe la un laborator din Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ARHIVĂ
FOTO ARHIVĂ

Mai mulţi crescători de albine din Caraş-Severin au sesizat asociaţia de profil din judeţ despre un fenomen îngrijorător care s-a produs la sfârşitul anului.

Sute de stupi au rămas fără albine, după ce acestea au murit din cauze necunoscute. Fenomenul a apărut anii trecuţi, însă niciodată nu a fost atât de grav ca acum. Apicultorii se tem că vor rămâne fără toate albinele, dacă în scurt timp nu se va descoperi cauza morţii acestora.

“Fenomenul este destul de grav. Mai grav ca în anii precedenţi, în sensul că au murit mult mai multe albine. De aceea i-am rugat pe toţi membrii asociaţiei să aducă probe pe care le vom trimite la un laborator din Franţa, ca să stabilim exact ce se întâmplă şi să aplicăm un tratament adecvat. Pot fi păduchi, poate fi un virus. Trebuie să ştim exact despre ce e vorba”, a declarant pentru Adevărul, Ida Şuţu, vicepreşedinta Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Caraş-Severin.

Clima şi pesticidele dăunează tot mai mult albinelor

În opinia specialiştilor, factorii care au dus la depopularea masivă a stupinelor din zona Caraşului, ar putea fi chiar clima, care este într-o continua schimbare, dar şi pesticidele. 

“Anul trecut clima ne-a dat peste cap. Culesul a fost aproape inexistent. Apicultorii au fost nevoiţi să hrănească artificial alibinele, ceea ce este dăunător. Iarna poţi să dai unei familii de albine hrana necesară, dar ca să o întreţii mereu, cu zahăr şi surogate, nu este bine. Păduchii sunt şi ei un factor foarte important, iar netratarea poate duce la dispariţia masivă a familiilor de albine. Deşi, pe program naţional, se  subvenţionează tratamentul pentru păduchi, sunt mulţi apicultori care nu înţeleg şi nu fac aceste tratamente. Cel mai grav factor sunt pesticidele, care de la an la an fac ca tot mai multe albine să dispară”, spune Ida Şuţu.  

Vicepreşedinta Asociaţiei Crescătorilor de Albine face apel la apicultorii cărăşeni, ca până în 15 ianuarie, să recolteze probe din stupii unde albinele au murit şi să le ducă asociaţiei, pentru a putea fi trimise în Franţa. Dispariţia albinelor influenţează negativ inclusiv viaţa oamenilor.  Albinele sunt singurele insecte care polenizează peste  250.000 de specii de plante.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite