UPDATE Transportatorii din Vâlcea, protest faţă de creşterea preţului RCA. Acestia se plâng că au ajuns să se împrumute la cămătari

UPDATE Transportatorii din Vâlcea, protest faţă de creşterea preţului RCA. Acestia se plâng că au ajuns să se împrumute la cămătari

Transportatorii se plâng de preturile mari la politele RCA. Foto arhiva Adevarul

Patronii firmele de transport persoane din judeţul Vâlcea se plâng că vor fi obligaţi să pună lacătul pe uşă din cauza creşterii tarifelor la RCA. Aceştia ameninţă că, înainte de Crăciun, vor scoate maşinile de pe trasee dacă nu se va modifica norma ASF prin care a fost majorat preţul asigurărilor.

Protestul transportatorilor s-a desfăşurat în intervalul orar 9.00-11.00, timp în care aceştia s-au deplasat cu microbuzele şi autobuzele dintr-un capăt în altul al oraşului, pe cea mai circulată arteră din municipiul Râmnicu Vâlcea. Transportatorii au staţionat un sfert de oră în faţa Prefecturii pentru a depune un memoriu. Reprezentanţii firmelor de transport persoane din judeţ se plâng că vor falimenta din cauza tarifelor RCA, care s-au triplat.

„Printr-o normă aprobată tacit de ASF s-a triplat costul asigurărilor. Înainte plăteam 1 000 de lei asigurare pentru un microbuz, pentru şase luni, iar acum am plătit 2 800 de lei. Poliţa RCA pentru un autobuz este între 8000 şi 12 000. Mai trebuie să plătit licenţă, carburnaţi, şofer, piese. În plus, ne deranjează şi faptul că nu se face nimic în legătură cu taximetriştii pirat. Până la Budeşti, deci foarte aproape de Râmnicu Vâlcea, sunt 20 de piraţi. Toată lumea ne spune că nu există legislaţie, Poliţia a încercat să facă ceva, dar toate dosarele s-au soluţionat cu NUP. Suntem în pragul falimentului, nu ştiu dacă reuşesc să trec iarna”, declara Adrian Duca, reprezetant Asociaţia Transportatorilor din Vâlcea.

Transportatorii spun că din cauza cheltuielilor prea mari au ajuns să se împrumute la cămătari. 

„E foarte rău, am 130 de maşini, iar pentru un autobuz trebuie să plătesc acum 14.000 de lei RCA. În plus, acum trebuie să plătesc 600 000 de lei pentru anvelope de iarnă, ce să fac, de unde să iau banii ăştia? Am ajuns să mă împrumut la cămătari, am dovezi în sensul ăasta, dar nu mai pot.  E greu să supravieţuim”, se plânge Gheorghe Obadă, patrunul unei firme de transport din Vâlcea. 
Protestatarii spun ca vor trece la măsuri extreme în cazul în care nu se va modifica norma 23/2014 emisă de ASF.
„Noi ne-am hotărât, dacă până de sărbători nu se schimbă nimic, cu cinci zile  înainte de Crăciun vom scoate maşinile de pe trasee. Vrem modificare de urgenţă a normei ASF, nu este lege şi se poate rezolva. De asemenea, am cerut măsuri împotriva pirateriei”, mai spune Adrian Duca. 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările