Râmnicu Vâlcea: Taxe pe vapoare şi barje într-un oraş fără port

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Singurul „împingător fluvial” din Râmnicu Vâlcea
Singurul „împingător fluvial” din Râmnicu Vâlcea

  Râmnicenii nu au bărci, scutere, nave de agrement sau barje fluviale, dar printre impozitele stabilite de primărie, există şi o taxă pentru mijloacele de transport pe apă.

  Printre impozitele locale stabilite de primărie Râmnicului pentru case, terenuri şi maşini se regăseşte şi o taxă pentru mijloacele de transport pe apă, cu toate că, râul Olt care trece prin oraş nu e navigabil şi municipiul nu are nici port. Conform taxelor stabilite de primărie, persoanele care deţin luntre, bărci fără motor, folosite pentru pescuit sau uz personal trebuie să plătescă, în 2010, un impozit de 18 lei. Pentru bărci fără motor utilizate în alte scopuri se va achita o taxă de 48 lei. Bani mai mulţi, 181 lei, se plătesc pentru bărcile cu motoare şi scutere de apă. „Unde au văzut domnule vapoare şi barje fluviale în oraşul ăsta că nu avem nici port. Taxă pe rachete trebuia să pună primăria. Avem rachetişti în Râmnic, pe Dumitru Popescu care a făcut prima rachetă spaţială românească", spune inginerul Gheorghe Bărbulescu, de 45 ani. Pentru navele sport şi agrement taxa e de 964 lei. Pentru remorchere şi scutere de apă, în funcţie de capacitate, se plăteşte între 482 lei şi 1.928 lei. Primăria a stabilit taxe cuprinse între 157 şi 422 lei pentru barje fluviale cu capacitate de încărcare.


Reprezentanţii a două instituţii se dau în „bărci"


  „Râmnicenii nu au mijloace de transport pe apă. Nave de lux sau barje fluviale nu există în Râmnic. Avem această taxă pentru că sunt societăţi care au bărci. Hidroelectrica-Sucursala Hidrocentrale Râmnicu Vâlcea are 10 bărci pentru care ne-au plătit în 2009, un impozit de 480 lei", spune Alexandru Ghibirdic, şeful Direcţiei Taxe şi Impozite Locale (DTIL), din cadrul primăriei. O altă instituţie care se dă în „bărci" e Direcţia Apelor Olt. Instituţia are şapte bărci şi o şalupă. „Ei nu plătesc impozit deloc, pentru că sunt scutiţi prin lege", precizează Ghibirdic. Vergiliu Şerban, directorul tehnic al Hidroelectrica spune că, cele 10 bărci sunt folosite pentru colectarea plutitorilor de pe râul Olt. „Sunt bărcuţe mici din fibră de sticlă pe care le utilizăm şi când avem lucrări la baraje. Nu le folosim pentru agrement", a menţionat Vergiliu Şerban.


Debarcaderul din Zăvoi s-a închis


 Bărcuţe de agrement erau în Râmnicu Vâlcea pe lacul din parcul Zăvoi. Până anul trecut, copiii, tinerii şi adulţii închiriau trei hidrobiciclete de la o societate comercială pentru a se relaxa pe lac. Şeful DTIL spune că hidrobicicletele mai aduceau ceva bani la bugetul local, dar din păcate debarcaderul s-a desfiinţat. Parcul Zăvoi urmează să fie modernizat de anul acesta, cu peste opt milioane de euro, bani europeni. Prin proiect se vor reabilita cele două lacuri din parc, se vor amenaja monumentele istorice, spaţiile de relaxare şi se fac piste noi pentru rolleri şi skateri.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite