Râmnicu Vâlcea: Cercetătorii din criogenie se întâlnesc la Călimăneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autoturismul realizat de ICSI
Autoturismul realizat de ICSI

   În perioada 13 - 15 octombrie 2010, la Călimăneşti va avea loc cea de-a XVI-a ediţie a conferinţei internaţionale „Progrese în criogenie şi separarea izotopilor", organizată sub egida Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului - Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică. Conferinţa are ca principal obiectiv prezentarea celor mai noi realizări ştiinţifice în domeniul criogeniei, proc

   Organizată cu participarea ştiinţifică a Universităţii din Piteşti şi Universităţii din Craiova, conferinţa reprezintă un prilej pentru schimbul de idei şi experienţă între cercetătorii români şi străini. Deschiderea oficială a conferinţei va avea loc miercuri, 13 octombrie 2010, la ora 10.00, la complexul Cozia - Oltul - Căciulata. Conducerea Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) Râmnicu Vâlcea, care organizează evenimentul pe plan local va prezenta în cadrul conferinţei rezultatele ultimelor cercetări, atât în domeniul energiei regenerabile, dar şi în privinţa celorlalte domenii de interes, inclusiv în cel al analizei vinului, care se face într-un laborator certificat din cadrul institutului vâlcean. În ultimul an, la ICSI Râmnicu Vâlcea s-au implementat mai multe proiecte europene, inclusiv un proiect important, semnat recent, cu privire la crearea unui laborator de temperaturi joase.

 Standuri cu noutăţile aduse de cercetători

  În cadrul conferinţei vor fi organizate şi standuri, care vor prezenta mai ales noutăţile aduse de cercetătorii de la institutul vâlcean cu privire la energiile din surse regenerabile. Potrivit directorului adjunct al ICSI Râmnicu Vâlcea, dr. Vasile Stanciu, la institut a fost realizată recent o unitate de management a energiilor regenerabile, respectiv un sistem care îmbină funcţionarea generatoarelor de energie din surse regenerabile cu cele pe bază de hidrogen şi pile de combustibil. „Această instalaţie poate furniza constant energie pentru un utilizator staţionar, respectiv pentru o sursă de energie locală. Foloseşte lumină solară, eoliană, dar şi hidrogenul, pentru producerea curentului electric. După cum se ştie, sursele clasice de producere a energiei sunt epuizabile, aşa că ne concentrăm atenţia asupra găsirii unor surse suplimentare de energie", a apreciat dr. Vasile Stanciu. Din păcate, chiar dacă strategia Comisiei Europene pune mare accent pe dezvoltarea unor resurse de energie nepoluante şi regenerabile, până la realizarea efectivă a unei producţii de masă bazată pe cercetările efectuate în prezent la ICSI Râmnicu Vâlcea mai este cale lungă, deoarece costurile de producţie în masă a acestor instalaţii sunt încă destul de mari. Din acest punct de vedere, ICSI Râmnicu Vâlcea reprezintă România în Platforma Europeană de Tehnologie a Hidrogenului. Această participare a dus, astfel şi la dezvoltarea la Vâlcea a proiectului de construire a „Centrului Naţional de Hidrogen şi Pile de Combustibil", realizat anul trecut cu fonduri bugetare, dar şi cu o parte de cofinanţare asigurată de institutul vâlcean.

  Maşina realizată de ICSI are o viteză de aproximativ 25 de kilometri pe oră

  În categoria aceasta, a folosirii practice a energiei provenită din hidrogen şi pile de combustibil este şi maşina propulsată pe bază de hidrogen care a fost construită încă de acum doi ani la ICSI Râmnicu Vâlcea. Cercetătorii vâlceni au reuşit în prezent să crească performanţele autovehiculului, acesta atingând acum până la 200 de kilometri autonomie şi o viteză de aproximativ 25 de kilometri pe oră.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite