FOTO După ce s-a decis împuşcarea mistreţilor „la ras“, vânătorii din Vâlcea au luat şi urşii în vizor

FOTO După ce s-a decis împuşcarea mistreţilor „la ras“, vânătorii din Vâlcea au luat şi urşii în vizor

Vânătoare, Foto Adevărul

Extinderea cu repeziciune a virusului pestei porcine africane, în judeţul Vâlcea, a determinat autorităţile să decidă vânarea mistreţilor „la ras”.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vâlcea, Ion Antonescu, a declarat că până acum au fost împuşcate în jur de 1.000 de exemplare de porci mistreţi, pentru combaterea pestei porcine africane. 
 
Acesta a recunoscut că va fi nevoie, după recoltarea masivă, de câţiva ani pentru refacerea efectivelor de porci mistreţi din Vâlcea, dar susţinee că oricum se înmulţiseră peste măsură.
 
În plus, despre pagubele la culturile agricole, Antonescu a declarat că vina în acest caz aparţine nu gestionarilor, ci administratorului fondurilor cinegetice care nu a avut o strategie a pentru a minimaliza distrugerile. 
 
Pe de altă parte, preşedintele AJVPS Vâlcea atrage atenţia că defrişările din ultimii ani şi lipsa unui plan de recoltă la urşi ar putea duce la o creştere semnificativă şi a numărului acestor animale, arătându-şi îngrijorarea pentru pagubele pe care le-ar putea crea în gospodării, la fel ca în cazul mistreţilor. 
 
Pesta porcină africană a reizbucnit în Vâlcea la finele anului trecut, iar de atunci au fost confirmate zeci de cazuri, atât în gospodării cât şi printre efectivele de porci mistreţi. La această oră, există nouă focare de pestă porcină africană în gospodăriile populaţiei, din opt localităţi şi 38  de cazuri la porcii mistreţi. 
 
În plus, mai sunt încă şapte suspiciuni la porci mistreţi găsiţi morţi. Numai într-un singur fond de vânătoare, până în prezent, au fost confirmate 35 de cazuri, alte şase fiind suspecte. 
 
În atare condiţii, prefectul de Vâlcea, Tiberiu Costea a cerut, pe lângă măsurile aprobate pentru combaterea focarelor de pestă porcină, urgentarea organizării de vânători în zonele forestiere afectate, pentru împuşcarea mistreţilor „la ras”. În acest fel, speră autorităţile, că va fi prevenită răspândirea virusului pestei porcine africane către gospodăriile populaţiei din apropiere. 
 
Prefectul s-a arătat deranjat de faptul că la întâlnirea directorului general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva cu presa din Vâlcea, de la finele săptămânii trecute, Gheorghe Mihăilescu nu a discutat şi pe tema pestei porcine: „Nu vreau să fiu răutăcios, dar întâlnirea putea să includă, mai ales că a venit de la Bucureşti, şi pesta porcină. Poate au mai multe informaţii şi ni le comunică şi nouă. Nu ştiu dacă e mai urgentă lăcusta aia (despre care s-a spus că pune în pericol autostrada Piteşti - Sibiu - n.r.) decât pesta porcină. Probabil că un reprezentant al Prefecturii sau chiar domnul Laurenţiu Papa care răspunde de situaţii de urgenţă putea fi invitat, să ne punem de comun acord, să vedem care sunt măsurile concrete”, a spus Costea la ultima întâlnire a Centrului Local pentru Controlul Bolilor (CLCB), recunoscând indirect că este depăşit de problema virusului pestei porcine. „Poate ştia mult mai bine despre ce este vorba, poate data viitoare, când o să mai vină, o să ne anunţe şi pe noi, să ştim ce înseamnă la nivel naţional această pestă porcină”.
 
În Vâlcea, porcii mistreţi, vulpile, lupii şi urşii ridică mai probleme nu doar în zona montană din nordul şi vestul judeţului, ci şi în restul teritoriului. În gospodăriile din Munţii Căpăţânii, animalele sălbatice au ucis mai multe ori şi vaci, mai ales în zona Vaideeni - Horezu. La fel s-a întâmplat şi în zona Parcului Naţional Cozia, în Ţara Loviştei. Mai mult, urşii au început să coboare tot mai des în apropierea comunităţiior locale de la poalele munţilor, unii găsindu-şi sfârşitul fie călcaţi de tren, fie de maşină. 
 
În restul zonelor, culturile agricole au fost distruse de animalele sălbatice. Zeci de primării au solicitat anul trecut prezenţa reprezentanţilor Direcţiei Agricole şi ai Gărzii Forestiere în comisiile de evaluare a pagubelor determinate de animalele sălbatice. Din fericire, potrivit noii legi a vânătorii, adoptată în acest an, multe din aceste aspecte au fost reglementate, iar altele sunt în curs.
 
În toamna anului trecut, o turmă de mistreţi a fost filmată în apropierea zonei centrale a municipiului Râmnicu Vâlcea, lângă Parcul Zăvoi. Cu câteva luni înainte, o altă turmă a fost văzută într-un alt cartier - Morilor, din oraş. 
 

Vanatoare FOTO Adevărul

Imagini din aceeasi galerie
 • Vanatoare FOTO Adevărul
 • Imagini cu mistreţii din Fondul Cinegetic Aranghel, în pădurile din jurul municipiului Râmnicu Vâlcea, surprinse de camerele de luat vederi ale administratorului fondului cinegetic, în 2019; Foto Adevărul
 • Mistreţi morţi în pădurile Ghina din Dobruşa pe fondul de vânătoare Ştefăneşti - Vâlcea din cauza virusului pestei porcine africane Foto FB AZI
 • Locul unde a fost îngropat un mistreţ morţ în pădurile Ghina din Dobruşa pe fondul de vânătoare Ştefăneşti - Vâlcea lângă o stână Foto FB AZI
 • Locul unde a fost îngropat un mistreţ morţ în pădurile Ghina din Dobruşa pe fondul de vânătoare Ştefăneşti - Vâlcea lângă o stână Foto FB AZI
 • Mistreți în pădurile din Vâlcea Foto Vâlcea Info
 • Imagini cu mistreţii din Fondul Cinegetic Aranghel surprinse de camerele de luat vederi în aprilie 2019 Foto Adevărul
 • urmă de şapte porci mistreţi aproape de centrul oraşului Râmnicu Vâlcea pe Splaiul Independenţei de lângă Parcul Zăvoi Foto Facebook
 • Ursuleț prins în capcanele braconierilor în zona Horezu - Vaideeni din Vâlcea Foto Adevărul
 • Ursuleț prins în capcanele braconierilor în zona Horezu - Vaideeni din Vâlcea Foto Adevărul
 • Ursoaica lovita de tren în apropiere Mănăstirii Turnu de pe Valea Oltului Foto Adevărul
 • Ursoaica lovita de tren în apropiere Mănăstirii Turnu de pe Valea Oltului Foto Adevărul
 • Tiberiu Costea prefectul județului Vâlcea Foto Adevărul
 • Ion Antonescu președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi ASVPS Vâlcea Foto Adevărul
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările