Experienţa călătoriei într-un „loc incredibil” din România, catalogată de italieni „magică şi suprarealistă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trovanţii din Costeşti - Vâlcea în presa italiană dedicată călătoriilor în întreaga lume la categoria Locuri incredibile Sursa foto Si Viaggia

O publicaţie italiană dedicată turismului din întreaga lume plasează un loc din România în categoria „Locuri incredibile”.

Site-ul de călătorii „Si Viaggia”, parte a celui mai important concern digital din Italia – Italia Online Corporate -, menţionează într-un articol recent, sub denumirea „România: întâlniri strânse cu pietrele vii care respiră”, despre unicul loc din Europa unde există o rezervaţie naturală de formaţiuni geologice rezultat al unor cimentări produse în urmă cu milioane de ani. 

Este vorba despre Costeşti - o localitate aflată la 35 de kilometri depărtare de Râmnicu Vâlcea, pe drumul care duce spre Târgu Jiu, DN 67, la poalele Munţilor Căpăţânii. 

„Cele mai mari mistere ale pământului sunt cele referitoare la Mama Natură care este autorul celor mai incredibile minuni care aparţin lumii noastre. Printre acestea se numără şi Trovanţii, pietrele vii care respiră, cresc şi merg”, îşi încep articolul jurnaliştii italieni.

Rocile unice vii care „respiră, cresc şi merg”

Fascinaţi de călătoria în ţara noastră, pe care au catalogat-o drept magică şi suprarealistă, comparabilă cu un film SF, aceştia au descris experienţa trăită: „Operă ştiinţifico - fantastică? Nu, realitate pură. Călătoria noastră pentru a descoperi aceste formaţiuni stâncoase care au o viaţă proprie ne conduce direct în România. Aici experţii au descoperit existenţa acestor pietre unice. De fapt, Trovanţii se comportă exact ca un organism viu care creşte precum copacii, de exemplu. O călătorie la Costeşti se poate transforma într-o experienţă suprarealistă şi magică, comparabilă doar cu cea a unui film science-fiction”. 

Trovanţii din Costeşti - Vâlcea în presa italiană dedicată călătoriilor în întreaga lume la categoria Locuri incredibile Sursa foto Si Viaggia

Trovanţii din Costeşti - Vâlcea în presa italiană dedicată călătoriilor în întreaga lume la categoria Locuri incredibile Sursa foto Si Viaggia

Odată cu descoperirea Rezervaţiei Naţionale a Muzeului Trovanţilor, italienii au aflat când au apărut, cum s-au format şi au ajuns misterioasele roci la formele de astăzi: „Potrivit experţilor, au o vechime de aproximativ 6 milioane de ani. Desigur, la vremea respectivă, trebuiau să fie nişte pietricele simple şi nu nişte pietre frumoase cu cele mai disparate forme şi dimensiuni precum cele pe care le putem vedea acum. Dar cum trăiesc? Rocile trovant sunt compuse din nisip cimentat, numele lor fiind un termen geologic în limba română care indică compoziţia lor. Acestea, în timpul ploilor, colectează mineralele conţinute în apă şi le amestecă cu celelalte substanţe care le aparţin: acest amestec le transformă, le face să crească şi să îşi schimbe forma”, se mai specifică în publicaţia italiană.

Când îşi schimbă masa, se înclină într-o parte - fac „un pas înainte”,

Jurnaliştii menţionează şi despre iluzia care face să pară că aceste pietre „se plimbă”: „De asemenea, se pot mişca. De fapt, atunci când îşi schimbă masa, se înclină într-o parte - fac „un pas înainte”, motiv pentru care sunt cunoscute ca pietre care merg. Veţi înţelege că a fi în prezenţa lor trebuie să fie cu adevărat un sentiment cu adevărat unic. Nu întâmplător Costeştiul a devenit o destinaţie turistică foarte populară în ultimii ani”.

Nu sunt uitate nici poveştile care circulă în jurul uimitoarele formaţiuni geologice: „Farmecul ştiinţific al acestor roci este, de asemenea, combinat cu cel folcloric şi popular. Există persoane care cred că trovanţii provin de pe altă planetă, în timp ce alţii îi tratează ca pe o puternică amuletă norocoasă. Conform unei viziuni mai poetice, trovantul ar fi greutatea pe care norii au aruncat-o pe pământ pentru a rămâne pe cer”, mai pomenesc italienii.

În final, aceştia mai menţionează cititorilor din întreaga lume pasionaţi de călătorii: „Indiferent de ceea ce alegeţi să credeţi, rămâne faptul că aceste roci vii au un farmec incredibil. Le este dedicat şi un muzeu, Muzeul Trovanţilor. Şi, desigur, fac parte din situl Patrimoniului Mondial UNESCO”. 

Trovanţii din Costeşti - Vâlcea în presa italiană dedicată călătoriilor în întreaga lume la categoria Locuri incredibile Sursa foto Si Viaggia

Trovanţii din Costeşti - Vâlcea în presa italiană dedicată călătoriilor în întreaga lume la categoria Locuri incredibile Sursa foto Si Viaggia

În realitate, trovanţii din Costeşti năzuiesc nu doar la faima mondială ci şi la protecţia internaţională, prin intermediul Geoparcului aspirant UNESCO „Oltenia de sub Munte”, în care este inclusă şi localitatea vâlceană în care se află, alături de comorile naturale pe care le deţine. 

Aşa cum menţionam, România are astfel de formaţiuni geologice uimitoare nu numai la Costeşti, ci şi în alte zone, precum: Dealul Feleacului, lângă Cluj, Ulmet în Munţii Buzăului, Caşolţ lângă Sibiu, Remezeu în Podişul Sucevei, pe malurile Tazlăului şi Siretului în judeţul Bacău sau Hăşdat în Hunedoara. Însă doar la Vâlcea ei sunt protejaţi prin intermediul unei rezervaţii naturale, iar dimensiunile la care pot ajunge aici sunt incredibile - până la câteva tone. 

De asemenea, mai există trovanţi şi în alte colţuri ale lumi, de diferite forme, culori şi dimensiuni, precum trovanţii roşii din Parcul Natural Roosevelt - Dakota de Nord - care au trei metri în diametru, ori trovanţii sferici uriaşi din Faiyum - Egipt, „pietrele zânelor” din Östergötland, din Costa Rica, Rusia, Spania, Cehia din America de Nord sau de Sud etc..

Vă mai recomandăm şi:

FOTO Trovanţii, în presa internaţională de specialitate. Misterioasele pietre vii din România: cresc şi se mişcă

FOTO Misterioasele biserici rupestre construite acum 800 de ani într-o peşteră din Vâlcea. Au altarul orientat spre nord-vest

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite