Ploieşti: Oseminte umane vechi de 2600 de ani descoperite la Târgşoru Vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Oseminte umane vechi de 2600 de ani descoperite la Târgşoru Vechi
Ploieşti: Oseminte umane vechi de 2600 de ani descoperite la Târgşoru Vechi

La doi paşi de biserica Mănăstirii Turnu din localitatea Târgşoru Vechi, chiar printre ruinele fostei Curţi Domneşti, a fost descoperit un mormânt vechi de aproape 2.600 de ani care, potrivit arheologilor, ar aparţine civilizaţiei Hallstatt, din prima epocă a fierului.

Pe terenul Mănăstirii Turnu se află o rezervaţie arheologică. În cursul acestei săptămâni, în urma unor săpături, arheologii au găsite îngropate printre ruinele fostei Curţi Domenşti trei oale din ceramică cu oseminte umane incinerate.

“Am găsit un mormânt de secol VI înainte de Hristos, care este unicat în Prahova prin felul în care arată. Este construit din pietre, iar fragmentele de oase umane incinerate se aflau în nişte vase funerare. Deocamdată nu ştim despre câţi indivizi este vorba”, a precizat arheologul Andrei Măgureanu.

Câţiva locuitori din Târgşoru Vechi care au asistat la descoperire sunt convinşi că obiectele vechi dezgropate sunt importante pentru istoria meleagurilor unde ei trăiesc şi cred că toate sunt valoroase.

“Până acum nu am găsit bijuterii, dar i-am ajutat pe arheologi, la săpături, să scoată la suprafaţă resturi de oale şi diverse obiecte folosite în gospodăriile din acea vreme. Este ceva foarte interesant”, a spus Manole Pavel, un localnic în vârstă de 57 de ani.

Vor fi duse la laborator
De când s-a făcut descoperirea, arheologii nu mai au linişte şi continuă săpăturile. Ei se străduiesc să dezgroape toate resturile de obiecte aflate în cele două morminte pentru a începe cercetările. Vasele vor fi duse la un laborator specializat în restaurare.

“Vom face un studiu antropologic pentru a afla mai multe informaţii. Toate fragmentele umane sau de ceramică vor ajunge astfel în laboratoarele Institutului de Arheologie din Bucureşti, unde vor fi datate şi recondiţionate”, a mai spus arheologul Andrei Măgureanu.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite