Ce pedeapsă a primit cârciumarul din Comarnic care a vândut „mitilic” în loc de ţuică. Cinci oameni au murit

Ce pedeapsă a primit cârciumarul din Comarnic care a vândut „mitilic” în loc de ţuică. Cinci oameni au murit

Bîrlică Ion, cîrciumarul condamnat la închisoare pentru ucidere din culpă FOTO: captură stirileprotv.ro

Ion Bîrlică, un cârciumar cunsocut din oraşul prahovean Comarnic, a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare cu exectuare, fiind găsit vinovat de ucidere din culpă. Bărbatul a fost acuzat că a vândut la barul pe care îl administrează băuturi contrafăcute, din alcool metilic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Patru bărbaţi şi o femeie care au băut din otrava vândută de Bîrlică au murit.

Cârciumarul din Comarnic a ajuns în faţa anchetatorilor după ce, în anul 2015, mai multe persoane au decedat pentru că au consumat băuturi cumpărate de la ”Capelă”, un bar cunoscut în oraş.

Deşi în spital au ajuns cinci persoane care au băut acelaşi tip de alcool contrafăcut, instanţa a considerat că Bîrlică este vinovat doar pentru decesul a două dintre acestea, Moraru Mihai şi Mincu Elena. În cazul celorlalţi trei, procurorii nu au putut stabili o legătură de cauzalitate între deces şi consumul otrăvii. Rudele s-au grăbit să-i înmormânteze, iar autopsia nu s-a mai putut face.

Suspiciuni la al doilea deces

Prima victimă a fost un bărbat în vârstă de 72 de ani, dar familia nu s-a alarmat pentru că îl ştiau cu afecţiuni medicale cronice. Suspiciunile au apărut abia a doua zi, când fiul bătrânului, în vârstă de 42 de ani, a murit şi el, deşi nu fusese bolnav.

După efectuarea necropsiei, medicii legişti au dat verdictul: cauza decesului, în cazul bărbatului mai tânăr, a fost intoxicaţia cu alcool metilic. Poliţia din Comarnic a deschis o anchetă în urma căreia s-a stabilit că tatăl şi fiul său consumaseră o băutură dubioasă cumpărată de la un bar din localitate.

Anchetatorii au găsit resturi din băutură cumpărată de cei doi de la barul administrat de Ion Bârlică, iar probele au fost trimise la Institului Naţional de Criminalistică din Bucureşti care a depistat prezenţa alcoolului metilic în lichidul analizat ”care în funcţie de cantitatea consumată poate produce orbirea ireversibilă ori decesul” se arată în rechizitoriu.

Într-o primă fază a anchetei, patronul barului nu a recunoscut că a vândut alcool metilic clienţilor săi, dar, după ce a picat testul poligraf, a mărturisit că a cumpărat de la o persoană din Ploieşti un bidon de 20 de litri de băutură spirtoasă neautentificată pe care a vândut-o în barurile pe care le administrează.

Între timp alte trei persoane, despre care se ştia că au băut alcool cumpărat de la acelaşi bar din Comarnic, au murit la spital. 

Judecata

Ion Bîrlică a fost deferit justiţiei în 2015 şi a fost condamnat iniţial la cinci ani de închisoare. Curtea de Apel Ploieşti a decis în 2017 rejudecarea procesului, astfel că, după alţi trei ani de judecată, Tribunalul Prahova l-a găsit vinovat pe cârciumarul din Comarnic de ucidere din culpă, faptă pentru care a primit o pedeapsă de trei ani, dar şi pentru vânzare de produse alimentare contrafăcute. Pentru această din urmă faptă, Bîrlică a fost condamnat la un an de închisoare.

 Pedeapsa finală este de trei ani şi patru luni de detenţie. În plus, bărbatul va trebui să plătească câte 8.000 de euro rudelor celor două victime şi 20.000 de lei daune materiale. Familiile victimelor au cerut daune de 100.000 de lei pentru fiecare dintre persoanele omorâte de otrava cumpărată de la barul din Comarnic. Tribunalul i-a interzis bărbatului să mai vândă băuturi alcoolice pe o perioadă de trei ani după ce va ieşi din închisoare. Sentinţa nu este definitivă.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Patru bărbaţi din Prahova au murit după ce au băut alcool metilic. Aceştia ar fi sustras substanţa din vagoane CFR

Cum profită şarlatanii de pandemia de COVID-19. Lichid de parbriz sau diluant vândute ca spirt de speculanţii din Prahova

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările