Transformarea spitalelor în azile, păguboasă și inoportună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cele patru spitale argeșene propuse  de Ministerul Sănătății pentru  desființare, doar cel de la Călinești are șanse de supraviețuire.  Spitalele de la Domnești, Rucăr și Mozăceni vor fi transformate în azile de bătrâni, chiar dacă cereri de internare în astfel de centre  nu prea sunt.

Locuitorii Călineștiului și ai comunelor  învecinate ar putea răsufla ușurați în câteva zile. Spitalul Dr. Ion Crăciun are toate șansele să iasă de pe lista neagră de reprofilare  întocmită de Ministerului Sănătății,  unitatea urmând să fie preluată  de Spitalul Orășenesc Mioveni, ca secție exterioară. Spitalul funcționează, deocamdată, …. din inerție, până la clarificarea situație, deși n-a mai fost semnat niciun contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. 

“Am semnat memoriul primarului din Mioveni, prin care Consiliul Județean e de acord ca Spitalul de la Călinești să devină secție a spitalului din Mioveni. Rugămintea primarului de la Călinești a fost să așteptăm data de 20 aprilie, pentru că atunci se dă sentința în ce privește contestația lor. La Călinești, încă mai  există internați  în jur de  70 de bolnavi  . Au , pentru această lună, resurse să asigure salariile, dar o parte din personal, printre care medicul de la Pediatrie și o parte din asistenți, s-au transferat, ", spune Florin Tecău, vicepreședintele  Consiliului Județean Argeș.

În schimb, locuitorii comunelor Domnești, Rucăr și Mozăceni  nu mai au nicio speranță să rămână cu spitalele din localitate și, vor, nu vor, trebuie să se mulțumească cu centre de permanență și azile de bătrâni în loc unități spitalicești.

Hilar este că nici la Domnești, nici la Rucăr și nici la Mozăceni oamenii n-au de gând să-și petreacă bătrânețile într-un azil iar cereri nu există nici dinspre localitățile învecinate.

 “Am vorbit cu bătrânii de la țară și am vorbit și cu familiile lor. Oamenii nu vor să-și ducă părinții în azile. În plus, nu avem înregistrate  cereri de internare în astfel de unități!“, spune Florin Tecău, precizând  că azilul existent  la Drăganu funcționează sub capacitate, în cel de la Pitești sunt  doar 6 bătrâni peste numărul de locuri, iar la Bascov, în jur de 10-15.

 Șansele ca noile azile să-și găsească locatari sunt mici mai ales că în aceste unități, cazarea nu va fi gratuită.

 Cu toate acestea, Consiliul Județean trebuie să scoată din buzunar  în jur de un million de lei pentru transformarea celor trei spitale în azile de bătrâni, transformare care presupune amenajarea de dormitoare cu cel mult doua paturi și o suprafață de cel puțin 16 mp,  la care se adaugă, obligatoriu, câte un  grup sanitar propriu. 

Cine pune mâna pe laboratorul Spitalului  de la Domnești ?


Ca o dovadă a ușurinței cu care banii sunt aruncați pe fereastră stă faptul că la întocmirea  listei cu spitalele  ce urmează a fi desființate nu s-a ținut cont  nici măcar de inverstițiile  care s-au făcut în  dotările anumitor unități. Este cazul spitalului de la Domnești, singurul din județ care are un laborator acreditat. Pe dotările  laboratorului modernizat cu fonduri de la  Banca Mondială și prevăzut  cu analizor biochimie, se bat, acum,  Spitalul Județean și Spitalul Mioveni.



Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite