Sesiuni de Evaluare Naţională Salvamont, la Padina. Cum arată ciclul oficial de pregătire a unui salvator montan

Sesiuni de Evaluare Naţională Salvamont, la Padina. Cum arată ciclul oficial de pregătire a unui salvator montan

La Centrul Naţional de Pregătire Salvamont Padina din Munţii Bucegi se află, acum, în plină desfăşurare desfăşura sesiunile de Evaluare Naţională Salvamont, nivelul aspiranţi, debutanţi şi avansaţi şi sesiunea de vară a examenelor de atestare şi reatestare în profesia de salvator montan.

Acţiunea este organizată de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, singura instituţie abilitată la nivel naţional pentru pregătirea, atestarea şi reatestarea salvatorilor montani în România. 

90 de cursanţi din majoritatea structurilor Salvamont din România

La aceste etape de evaluare, atestare şi reatestare, desfăşurate între 7 şi 22 septembrie, participă circa 90 de cursanţi din majoritatea structurilor Salvamont din România precum şi salvatori din Italia şi Serbia, şcoala de salvare montană din România fiind una dintre cele mai bine cotate la nivel european, programa de pregătire este adaptată permanent la ultimele descoperiri şi cercetări în domeniu şi la recomandările celor două mari foruri internaţionale care se ocupă de salvarea montană, CISA – Comitetul Internaţional de salvare Alpină şi FIPS – Federaţia Internaţională a Patrulelor de Salvare pe pârtii de schi, în care Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România este membră.

Activitatea este organizată în colaborare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă al M.A.I. şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cei care asigură lectorii pentru modulul medical şi Inspectoratul General pentru Aviaţie, cei care asigură resursele necesare derulării modulului de salvare aero.
Sesiuni de Evaluare Naţională Salvamont, la Padina. Cum arată ciclul oficial de pregătire a unui salvator montan

"Interesul deosebit pe care îl manifestă aceşti tineri candidaţi la profesia de salvator montan ne oferă certitudinea că vom avea, în permanenţă, o resursă umană, suficientă numeric şi bine pregătită profesional, cu care să putem răspunde cerinţelor din ce în ce mai diversificate şi mai numeroase ale evenimentelor montane", precizează Salvamont Argeş. 

Peste 700 de ore de pregătire

Ciclul oficial de pregătire al unui salvator montan se desfăşoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centrul de pregătire judeţean al structurii salvamont din care face parte din care şi 360 de ore, în patru sesiuni de evaluare, două sesiuni de vară şi două de iarnă, pe nivelurile “începător”, “debutant” şi “avansat”. 

După parcurgerea şi absolvirea acestor etape, cursantul susţine un examen de atestare, în urma căruia primeşte certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, anual finalizând etapele de şcolarizare şi atestare un număr de 30-35 de salvatori montani. 

800 de salvatori montani angajaţi şi voluntari

Potrivit cadrului legislativ naţional, salvatorii montani sunt singurele persoane abilitate legal şi deţinătoare ale competenţelor profesionale necesare să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate şi a celor dispărute în zona montană.

În cele 42 de structuri judeţene şi locale Salvamont din România activează circa 800 de salvatori montani angajaţi şi voluntari ce intervin anual la peste 7000 de acţiuni de salvare montană şi din alte locuri greu accesibile.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: