Isprava unui cetăţean sătul de lipsa de reacţie a autorităţilor: a strâns singur sute de PET-uri dintr-un lac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorian Achim a strâns nouă saci cu PET-uri FOTO: Facebook/Denis Dumitru
Dorian Achim a strâns nouă saci cu PET-uri FOTO: Facebook/Denis Dumitru

De la începutul lunii martie, pe lacul de acumulare Sătic, din comuna argeşeană Rucăr, plutesc mii de PET-uri. În pofida numeroaselor sesizări şi a imaginilor virale de pe reţelele de socializare, autorităţile nu au avut nicio reacţie. În schimb, un cetăţean a mers cu maşina 75 kilometri ca să adune singur o parte din PET-uri

Imaginile au fost făcute publice pe 16 martie pe pagina de Facebook „Rucăr-Sătic”, autorii postării precizând atunci că miile de PET-uri pluteau deja de peste o săptămână. Şi deşi din 16 martie imaginile au devenit virale şi au fost făcute mai multe sesizări şi petiţii online şi în scris la Primăria Rucăr şi Garda de Mediu Argeş, nimeni nu a luat vreo măsură până acum. Lacul Sătic este în administrarea Hidroelectrica.

„Am luat legătura cu cei de la Hidroelectrica şi le-am solicitat în scris ca până la finalul lunii aprilie să salubrizeze zona. În cazul în care nu vor respecta această măsură, amenda se ridică de la 50.000 la 100.000 de lei. Ar putea şi cei de la Direcţia Apelor Argeş Vedea să îi ajute în această acţiune”, spune Alexandru Vîjan, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Argeş.

Până când se va apuca de treabă Hidroelectrica, a avut deja reacţie concretă un cetăţean din Piteşti revoltat de imaginile cu miile de PET-uri plutind.

„Am văzut pe Facebook pe contul lui Denis Dumitru o postare legată de poluarea de pe lacul Sătic, cu miile de PET-uri aruncate. M-a revoltat ce am văzut şi am luat legătura cu autorul postării şi l-am întrebat unde este zona respectivă”, spune Dorian Achim, de profesie marinar, meserie pe care o practică din 1986. Dorian Achim a cumpărat mai mulţi saci mari şi a mers pe 27 martie cu maşina 75 de kilometri (ruta Piteşti-Sătic) pentru a curăţa lacul de PET-uri. Operaţiunea a durat aproximativ patru ore, timp în care Dorian Achim a strâns nouă saci plini cu PET-uri. „Şi nu s-a curăţat tot lacul. Estimez că au mai rămas cel puţin 25 de saci de PET-uri de strâns de pe lacul Sătic”.

dorian achim satic

Dorian Achim spune că poluarea vine şi de la pensiunile din zonă, dar şi de la turişti. Iar o altă problemă este reprezentată de faptul că în zona lacului Sătic nu este nici măcar o pubelă. „Voi lua o barcă pneumatică şi voi reveni, probabil până la finalul lunii aprilie, pentru a strânge şi celelalte PET-uri. Nu mă las până nu termin ce am început. Sper ca autorităţile să pună măcar un container acolo”.

„Aşteaptă finalul de lună să-şi ia salariul fără să facă nimic”

L-am întrebat pe Alexandru Vîjan, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Argeş, de ce nu se pune un container pentru gunoaie lângă lac, mai ales că este o zonă cu mulţi turişti. „Este o zonă cu risc de urşi. Fiecare pensiune din zonă are un container de gunoi. Iar dacă s-ar amplasa un container lângă lac ar exista riscul să apară din nou urşii”, spune Alexandru Vîjan.

Dorian Achim spune că, dacă ar fi şef la Garda de Mediu sau la Hidroelectrica, instituţii ce ar fi trebuit să gestioneze dezastrul ecologic de la Sătic, „le-aş desfiinţa acestor angajaţi din sistemul public contractele permanente şi le-aş face contracte pe durată determinată, ca să creez un pic de concurenţă. Să nu mai stea pe tânjeală, să îşi facă treaba. Plus că i-aş testa periodic. Nu e problemă de lipsă de educaţie în instituţiile publice. E lipsă de management. E cazul să punem mâna pe treabă”.

Piteşteanul care a strâns nouă saci cu PET-uri spune că i-ar lua cu maşina pe angajaţii Gărzii de Mediu Argeş şi ar merge cu ei să le arate zonele poluate unde nicio autoritate publică nu intervine. „Sunt prea mulţi angajaţi în sistemul public care aşteaptă finalul de lună să îşi ia salariul fără să facă nimic. Trebuie puse la lucru cu adevărat instituţiile statului, altfel nu se mai poate”.

poluare satic rucar

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea se spală pe mâini de răspundere când este vorba de problema poluării de la Satic: „Lacul de acumulare Sătic nu este în administrarea ABA Argeş-Vedea, iar conform Legii Apelor responsabilitatea întreţinerii revine administratorului, în acest caz fiind vorba de Hidroelectrica. Prezenţa gunoaielor în cursurile de apă şi în lacurile de acumulare nu este rezultatul activităţilor de gospodărire a apelor. Cu toate că în statutul instituţiei noastre nu este specificată expres această atribuţie, facem eforturi constante şi susţinute pentru curăţarea malurilor şi albiilor, activităţi ce ne îngreunează şi încetinesc munca şi care presupun costuri foarte mari”.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Conductă care deversează apă poluată direct în Lacul Morii, descoperită de şeful Gărzii de Mediu. „Tind să cred că sunt ape menajere de la construcţiile din proximitate“

Îngrijorător! Resursele esenţiale de apă potabilă ale României sunt poluate cu microplastic


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite