Cum se pregătesc inhalaţiile cu muguri de brad şi ce efecte terapeutice au

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: sihastriaputnei.ro
Foto: sihastriaputnei.ro

În plin sezon al răcelilor, virozelor şi gripei, remediile naturiste din brad pot fi de mare ajutor, cunoscute fiind proprietăţile fitoterapeutice beneficie în afecţiunile căilor respiratorii.

De la brad, în scop medicinal, se utilizează mugurii foliari şi frunzele proaspete, dar şi ramurile, din care se extrag uleiul volatil şi răşina.

Mugurii şi frunzele conţin uleiuri volatile (0,20 – 0,30 %), rezine, clorofilă şi caroteni, substanţele active ce le conferă produselor din aceste componente proprietăţi antireumatice, antiseptice, diuretice şi expectorante.

Una dintre multiplele modalităţi de utilizare a mugurilor este inhalaţia, indicată de fitoterapeuţi în afecţiunile sezoniere.

„Inhalaţia cu muguri de brad este utilă pentru curăţarea şi desfundarea căilor respiratorii, prevenirea răcelilor, dar şi pentru redarea tonusului tenului. Se face stând cu faţa sub prosop, peste un vas în care punem  o mâna de muguri de brad, într-o jumătate de litru de apă clocotită, timp de 10 minute”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Dacă, simptomele amintite vin la pachet cu tusea, fitoterapeuţii mai recomadă un prearat din muguri de brad: tinctura, utilizată sub formă de gargară. Preparatul se ob'ine din 15 linguri de muguri tocaţi, două linguri de răşină şi o jumătate de litru de alcool alimentar de 90 de grade, nediluat. Amestecul se lasă la macerat timp de zece zile, după care se filtrează. Preparatul se ţine în sticluţe închise la culoare.

Specialistul recomandă consultul medical înaine de a utiliza  preparate fitoterapeutice din brad. „Cu toate că nu s-au descoperit substanţe toxice, există persoane care manifestă alergii la compuşii volatili din brad. Administrarea internă a preparatelor din brad nu este indicată în bolile respiratorii cronice, îndeosebi în astmul bronşic evoluat şi în silicoză", mai spune Elena Badea.

Orice problemă medicală aveţi, vă recomandăm să cereţi întâi sfatul unui medic şi să nu vă trataţi singuri.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite