Cum vi se calculează pensia dacă aţi lucrat pe teritoriul a două sau mai multe state din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Dacă aţi lucrat în mai multe ţări din UE, este posibil să fi dobândit drepturi de pensie în fiecare dintre ele. Totuşi, în unele ţări din UE este obligatoriu să fi lucrat o anumită perioadă pentru a dobândi dreptul la pensia corespunzătoare.

Pentru a înţelege cum funcţionează principiul calculării pensiilor pentru cei care au lucrat în mai multe ţări putem porni de la următorul exemplu.
 

Ana a lucrat în mai multe state din UE (inclusiv în România), dar şi Franţa, ţară în care se va stabili şi  vrea să ştie dacă la calcularea pensiei se vor lua în considerare contribuţiile pe care le-a plătit în toate ţările în care a lucrat.

Raspunsul este NU. „Veţi primi câte o pensie separată din fiecare ţară în care aţi lucrat cel puţin un an.

Aceasta se va calcula în funcţie de contribuţia înregistrată în fiecare ţară - suma pe care o veţi primi va corespunde perioadei în care aţi beneficiat de asigurare socială în ţara respectivă.

Perioadele de eligibilitate  

Sunt ţări din UE în care este obligatoriu să fi lucrat o anumită perioadă pentru a dobândi dreptul la pensia corespunzătoare.
 

În asemenea cazuri, casa de pensii trebuie să aplice principiul cumulării perioadelor, adică să ia în calcul toate perioadele în care aţi lucrat în alte ţări din UE, ca şi cum aţi fi lucrat pe teritoriul ţării în cauză.
 

Dacă refuză, solicitaţi sprijinul serviciilor de asistenţă ale UE.

"Caz real: Tom a lucrat timp de 4 ani în Germania şi timp de 32 de ani în Portugalia. În Germania, o persoană nu poate dobândi dreptul la pensie decât dacă a lucrat cel puţin 5 ani. Tom nu ar beneficia, în mod normal, de sistemul naţional de pensii din Germania, pentru că a lucrat acolo timp de numai 4 ani. Însă casa de pensii din Germania a trebuit să ia în calcul şi anii în care a lucrat în Portugalia. Prin urmare, i-a recunoscut dreptul la pensie şi îi plăteşte valoarea corespunzătoare perioadei de 4 ani", explică site-ul europa.eu.

Ce se întâmplă cu perioadele de contribuţie mai mici de un an  

Întrucât unele ţări din UE nu oferă pensii pentru perioade scurte de lucru, s-ar putea aplica o regulă specială: drepturile corespunzătoare perioadei respective nu se pierd, ci sunt luate în calcul pentru stabilirea pensiei în ţările în care aţi lucrat mai mult timp.
 

Şi în aceste situaţi, dacă vă confruntaţi cu probleme în a obţine sumele cuvenite pentru perioadele de cotizare mai mici de un an, luaţi legătura cu serviciile de asistenţă ale UE .
 

Calcularea pensiei  

Casele de pensii din fiecare ţară din UE în care aţi lucrat vor analiza contribuţiile pe care le-aţi plătit la fondul de pensii din ţara respectivă, dar şi durata şi valoarea contribuţiilor plătite în alte ţări.

Cuantumul la nivel european.
 

Fiecare ţară calculează ce pensie ar trebui să vă plătească ţinând cont de toate perioadele în care aţi lucrat în orice ţară din UE.
 

"Pentru aceasta, cumulează perioadele în care aţi lucrat în toate ţările din UE şi stabileşte pensia teoretică, adică pensia pe care ar trebui să v-o plătească dacă toate contribuţiile ar fi fost vărsate în fondul său de pensii, pe toată durata.
 

Valoarea rezultată se ajustează apoi pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din ţara respectivă („ prestaţie pro-rata")", precizează europa.eu.
 

Cuantumul la nivel naţional  

Dacă îndepliniţi criteriile de eligibilitate pentru a primi o pensie de stat într-o anumită ţară, indiferent de perioadele în care aţi cotizat la fondurile de pensii din alte ţări, casa de pensie calculează şi pensia naţională, cunoscută drept „ prestaţie autonomă".
 

Autoritatea naţională compară apoi prestaţia pro-rata şi prestaţia autonomă şi vă oferă prestaţia care are valoarea mai mare în ţara respectivă.
 

În cele din urmă, veţi primi un formular P1, care va justifica decizia fiecărei ţări cu privire la cererea dumneavoastră.
 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite