Artistul considerat unul dintre cei mai importanţi sculptori români din secolul XX. A fost inclus într-un dicţionar de artă modernă editat la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sculpturile lui Gheorghe Iliescu se găsesc în zeci şi colecţii şi muzee de pe glob FOTO: Info Piteşti
Sculpturile lui Gheorghe Iliescu se găsesc în zeci şi colecţii şi muzee de pe glob FOTO: Info Piteşti

Unul dintre cei mai apreciaţi sculptori români din a doua jumătate a secolului XX, Gheorghe Iliescu-Călineşti, are zeci de creaţii expuse în toată lumea, iar în 1970 a fost inclus într-un dicţionar de artă modernă apărut la Paris în zeci de mii de exemplare.

Născut pe 14 iulie 1932 în comuna argeşeană Călineşti, Gheorghe Iliescu-Călineşti a fost pasionată de mic de sculptură. Gheorghe Iliescu, tatăl său, cioplitor în lemn de meserie, a fost cel care l-a iniţiat în tainele sculpturii. Gheorghe Iliescu-Călineşti a urmat şcoala primară în comuna natală, iar după aceea a absolvit Liceul “Nicolae Bălcescu” din Piteşti.

S-a înscris ulterior la cursurile Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti, secţia Sculptură, pe care a absolvit-o în anul 1959. Aici l-a avut ca profesor printre alţii pe sculptorul Cornel Medrea. Prima expoziţie personală a artistului, care l-a şi consacrat, a avut loc în anul 1966, la Sala Dalles, în Bucureşti.

Expoziţia a însemnat foarte mult pentru cariera artistului, mai ales că aceasta i-a adus şi Marele Premiu al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Convins fiind că sculptura mondială a cunoscut un moment de răscruce prin opera lui Constantin Brâncuşi, artistul a urmat aceeaşi cale precum Brâncuşi, imortalizând în lemn, piatră sau bronz idei, nu forme.

De-a lungul carierei sale, Gheorghe Iliescu-Călineşti a participat la zeci de expoziţii internaţionale, desfăşurate în mai multe ţări ale lumii precum: Belgia, Italia, Iugoslavia, Germania, Grecia, Turcia, Spania, Brazilia, Austria sau SUA. Dintre cele mai importante expoziţii la care a participat pot fi menţionate: Bienala Tineretului de la Paris (1967), Bienala Tineretului ”Danubius” de la Bratislava (1968), Bienala de la Veneţia (1972), Bienala de plastică mică de la Padova (1977), Bienala de la Budapesta (1978). La aceste expoziţii lucrările sale au fost apreciate şi premiate, cele mai semnificative distincţii fiind, Diploma de onoare a Quadrienalei de Artă Decorativă de la Erfurt-Germania şi Premiul Academiei Române pe anul 1993.

Ca o recunoaştere a importanţei operei artistului, numele acestuia a fost inclus încă din 1970 într-un dicţionar de artă modernă apărut la Paris. În anul 1986, la Editura Meridiane a apărut o monografie despre Gheorghe Iliescu-Călineşti, sub scriitura lui Cornel Radu Constantinescu.

La un moment dat, una dintre sculpturile sale în lemn, intitulată ”Familia II” a fost achiziţionată de un colecţionar privat din America, ajungând să fie expusă în scurt timp la Palm Beach, în Florida, una dintre cele mai exclusiviste staţiuni din lume.

În onoarea lui Gheorghe Iliescu-Călineşti, la Piteşti a fost organizată timp de mai mulţi ani o tabără internaţională de sculptură purtând numele său.

O mare parte dintre lucrările lui Gheorghe Iliescu-Călineşti se găsesc în ţără în muzee şi colecţii particulare din Bucureşti, Galaţi, Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Ploieşti, Târgu-Jiu, Timişoara, Constanţa, Bacău, Sibiu, Piteşti, Topoloveni, precum şi peste hotare, la Bruxelles, Geneva, Moscova, Madrid, Paris, Palm Beach, Roma, Viena şi Zurich.

Gheorghe Iliescu-Călineşti s-a stins din viaţă pe 12 martie 2012.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite