Şofer amendat cu 800 de lei după ce i-a spus unui poliţist: „Aşa să îţi ajute Dumnezeu“. Bărbatul a scris pe procesul verbal: „Nu am zis nimic rău“

Şofer amendat cu 800 de lei după ce i-a spus unui poliţist: „Aşa să îţi ajute Dumnezeu“. Bărbatul a scris pe procesul verbal: „Nu am zis nimic rău“

Foto Arhivă Adevărul

Un bărbat a dat în judecată Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, după ce un un agent l-a amendat cu 800 de lei pentru că i-a spus „Aşa să îţi ajute Dumnezeu!”. Instanţa a considerat că poliţistul a avut motive să se simtă persiflat. Nu a anulat procesul verbal de contravenţie, dar a redus totuşi la un sfert amenda contestată de şofer.

Ştiri pe aceeaşi temă

Incidentele de pe urma cărora Paul Ciprian C., din Cluj, s-a trezit amendat s-au petrecut în septembrie 2016, după ce bărbatul a oprit maşina în zona de acţiune a unui indicator „Oprirea interzisă”. A fost sancţionat contravenţional (printr-un alt proces verbal necontestat), iar în momentul în care poliţistul i-a adus la cunoştinţă procesul verbal şi a semnat, i-a spus agentului: „Aşa să îţi ajute Dumnezeu!”. Omul legii i-a aplicat o sancţiune de 800 de lei.
 
Paul Ciprian C. a semnat procesul verbal cu menţiunea: „Nu am spus nimic rău”.
 
Bărbatul s-a adresta instanţei. A recunoscut că i-a adresat agentului constatator respectivele cuvinte, dar a explicat şi contextul: se grăbea să ajungă la bancă şi nu avea buletinul la el, iar când poliţistul i-a înmânat procesul verbal pentru oprirea interzisă, omul legii i-a spus şi că putea să-i dea amendă inclusiv pentru lipsa actului de identitate, moment în care bărbatul i-a adresat agentului constatator expresia „Aşa să îţi ajute Dumnezeu!”.
 
Clujeanul a încercat să convingă judecătorul că, în esenţă, expresia folosită nu este o una jignitoare şi că „a folosit această expresie în sens pozitiv, că nu a săvârşit cu vinovăţie vreo faptă contravenţională, că lipseşte pericolul social al faptei”, după cum se arată în motivarea depusă de bărbat la dosar. 
 
Judecătorul a apreciat că „susţinerile petentului în sensul că nu a adresat cuvinte jignitoare şi că a folosit expresia <<Să vă ajute Dumnezeu>> în sens pozitiv nu se sprijină pe niciun mijloc de probă (...). Este limpede că agentul constatator nu ar fi procedat la sancţionarea petentului dacă nu s-ar fi simţit persiflat”, după cum a reţinut instanţa (Conform rolli.ro).
 
„Judecătoria Cluj-Napoca a constatat că utilizarea expresiei <<Aşa să îţi ajute Dumnezeu>> la adresa agentului de poliţie întruneşte elementele constitutive ale contravenţiei prevăzută de art. 2 punctul 1 şi sancţionată de art. 3 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 61/1991, relevant fiind în stabilirea răspunderii contravenţionale nu doar cuvintele în sine, ci şi tonalitatea folosită”, explică avocatul Raluca Cârstea, Legal Land. 
 
Totuşi, instanţa i-a scăzut bărbatului la un sfert valoarea amenzii.
 
„Admite în parte plângerea contravenţională formulată. Reduce amenda contravenţională aplicată prin procesul verbal de la suma de 800 lei la suma de 200 lei. Respinge plângerea pentru rest ca neîntemeiată”, se arată în soluţia pe scurt publicată, în martie 2017, pe site-ul Judecătoriei Judecătoria Cluj-Napoca, iar împotriva deciziei n-a fost formulat apel. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările