Preot ucis pe trecerea de pietoni, după „o traversare imprudentă”. Ce pedeapsă a primit şoferul implicat

Preot ucis pe trecerea de pietoni, după „o traversare imprudentă”. Ce pedeapsă a primit şoferul implicat

Sute de persoane l-au condus pe ultimul drum pe preotul decedat în urma accidentului. FOTO:mmb.ro

Curtea de Apel Bacău a mărit cuantuamul condamnării dispuse de Judecătoria Târgu Neamţ, dar sentinţa a rămas tot fără executare, aşa că şoferul vinovat rămâne în libertate.

 
Magistraţii din cadrul Curţii de Apel Bacău s-au pronunţat, zilele trecute, în dosarul uciderii preotului Vasile Adiaconiţei, de 52 de ani, din Ţolici, comuna Petricani, judeţul Neamţ, pronunţând o sentinţă definitivă. 
 
Iniţial, Iulian Timişescu, de 25 de ani, a fost găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă şi prima instanţă, Judecătoria Târgu Neamţ, l-a condamnat la 1 an şi 4 luni de închisoare, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere pe un termen de încercare de 2 ani. 
 
La individualizarea pedepsei s-a ţinut cont de faptul că cel care avea să îşi piardă viaţa a traversat imprudent o stradă, plecând de pe trotuar în alergare pe trecerea pentru pietoni
marcată corespunzător. 
 
Cu această soluţie nu au fost de acord procurorii de la Parchetul Târgu Neamţ, soţia victimei accidentului, dar
şi inculpatul, care atacat decizia, adresându-se instanţei superioare, Curtea de Apel Bacău. 
 
De menţionat că, deşi putea să o facă şi ar fi avut aproape sigur câştig de cauză, văduva preotului nu s-a constituit parte civilă în procesul penal, neavând  pretenţii de natură materială de la acuzat.
 
„Desfiinţează în parte sentinţa penală apelată, şi, în rejudecare ajorează pedeapsa principală aplicată
inculpatului Timişescu Iulian prin sentinţa apelată, de la 1 an şi 4 luni închisoare la 2 (doi) ani închisoare. Majorează termenul de supraveghere de la 2 la 4 ani, conform art. 92 din Codul penal.
Majorează numărul de zile de muncă în folosul comunităţii la care a fost obligat inculpatul de la 60 la 120“, conform Curţii de Apel Bacău.
 

S-a dispus şi o pedeapsă complementară

Inculpatul are de respectat unele condiţii, între care să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Neamţ sau organizate în colaborare cu instituţiile din comunitate. 
 
Cât despre munca în folosul comunităţii, trebuie să o presteze la Primăria Vânători Neamţ sau la cea din Târgu Neamţ. În plus, tânărul nu mai are voie să urce la volan 1 an după ce pedeapsa va deveni definitivă.
 
„Aplică inculpatului pedeapsa complementară prevăzută de art. 66 alin. 1 lit. i) C.pen., pe care o va individualiza astfel: pe durata termenului de 1 an de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare interzice inculpatului ca pedeapsă complementară dreptul de a conduce, pe drumurile publice, autovehicule“, se mai arăta în sentinţă. 
 
Teribilul accident a avut loc pe 15 aprilie 2018, în Târgu Neamţ, pe trecerea de pietoni de lângă spitalul din Târgu Neamţ, când victima a traversat prin loc permis, dar în fugă. Cam la mijlocul marcajului pietonal a fost susprins de autoturismul condus de Iulian Timişeşcu.
 
Imediat la faţa locului au venit cadrele medicale de la unitatea sanitară din apropiere, i s-a acordat primul ajutor, dar a fost transferat la Clinica de Neurochirurgie „Gheorghe Oblu“ din Iaşi, pentru că avea leziuni grave. 
 
A fost operat cu succes, dar la scurt timp starea preotului s-a înrăutăţit, iar decesul a avut loc două zile mai tărziu, pe 17 aprilie. Ancheta avea să stabilească faptul că autorul accidentului nu era sub
influenţa băuturilor alcoolice.
 

Pe aceeaşi temă: 

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: