Permisul auto se obţine cu răspunsuri ecologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursanţii învaţă că conducă ecologic, fără să-şi forţeze maşinile
Cursanţii învaţă că conducă ecologic, fără să-şi forţeze maşinile

De pe 15 martie, se introduc noi norme legislative privind susţinerea examenului auto. Un capitol separat îl va reprezenta şofatul ecologic. 

Pietrenii care îşi doresc să circule pe şosele trebuie să se pregătească mai intens pentru viitoarele examinări teoretice şi practice de obţinere a permisului. Tinerii amatori de viteză şi cai putere trebuie să-şi înfrâneze instinctele, cel puţin în ziua examinării.

Poliţistul de la proba practică va depuncta drastic accelerarea sau frânarea bruscă a autoturismului. „Nu este o chestiune greu de stăpânit. Atunci când maşina este turată mai mult decât necesar, mediul înconjurător este poluat în exces. Elevul care accelerează brusc şi fără motiv sau nu frânează progresiv, este sancţionat cu trei sau patru puncte de penalizare“, a declarat comisar şef Ioan Simionel, şef serviciu de Permise şi Înmatriculări Neamţ.

Multe informaţii, puţine ore de pregătire

În acelaşi timp, cursanţii care învaţă să conducă pe străzile judeţului se plâng că cerinţele cresc, dar timpul de asimilare rămâne acelaşi. „Am început să merg la orele de legislaţie acum o lună şi jumătate. Deşi le-am parcurs pe toate, nu mă simt pregătit să dau proba practică. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le ştim. Mecanică, condusul ecologic şi protecţia mediului înconjurător“, s-a plâns Tudor Bâzgan, un tânăr pietrean care a amânat examinarea cu mai mult de două săptămâni.

Aceeaşi părere o au şi instructorii auto. „Toţi elevii îmi solicită ore suplimentare după ce le terminăm pe cele incluse în setul clasic. Traficul din Piatra Neamţ a devenit unul complicat, iar pe măsură ce legislaţia impune noi norme, trebuie să le explicăm în detaliu. Este bine ca ei să fie examinaţi numai atunci când se consideră pregătiţi la ambele probe“, a completat Liviu Daniel, instructor auto independent.

Reguli de şofat ecologic

Astfel, cele mai mari şanse de a obţine permisul le au cursanţii care pornesc maşina uşor, fără accelerări sau frânări care să solicite autoturismul. Nici viitorii motocliclişti nu scapă de regulile noi. Aceştia vor trebui să ştie cum să ocolească în siguranţă un obstacol la viteze de minim 30 km/oră.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite