Neamţ: Petru Diaconu: De la publicitate, la picturi pe sticlă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Petru Diaconu: De la publicitate, la picturi pe sticlă
Neamţ: Petru Diaconu: De la publicitate, la picturi pe sticlă

Este unul dintre pionierii producţiei publicitare din România, iar după 17 ani în acest domeniu a revenit la prima dragoste, arta plastică

Petru Diaconu a pus pe picioare în anii ’90 una dintre puţinele firme de producţie publicitară din ţară. La vremea aceea a fost printre primii care a folosit în creaţiile sale tehnica serigrafiei, adică imprimarea de imagini pe diferite suporturi - începând cu hârtie, materiale textile, până la materiale plastice - cu ajutorul unor site de mătase. „Am început de la zero. M-am abonat la o revistă de advertising şi de acolo m-am inspirat”, povesteşte Petru Diaconu. A urmat apoi o perioadă de succes când a deschis birouri atât la Iaşi, cât şi la Bucureşti.

A lucrat cu artişti ieşeni

Ajuns la maturitate, şi după 17 ani în domeniul publicităţii, îşi dă seama că „prima dragoste nu se uită niciodată” şi renunţă definitiv la producţia publicitară. S-a reîntors la pictură şi este fericit pentru că fiica sa îi calcă pe urme. Cu arta plastică a cochetat încă din tinereţe. În anul 1979 a avut prima expoziţie la Casa Universitarilor din Iaşi sub genericul „Mai bine să greşim, decât să ne osificăm”. Deşi nu a urmat studii de specialitate în domeniul artei, a învăţat foarte mult în atelierele artiştilor ieşeni Ion Gânju, Ion Buzdugan şi Jeno Bartos. Stilul şi l-a definit în timp şi este apropiat de suprarealism pentru că la Petru Diaconu primează în aceeaşi măsură şi ideea şi culoarea.

Talent moştenit de la mama

Astăzi, Petru Diaconu se poate lăuda cu 30 de expoziţii în ţară, dar şi la Beijing, în China. Lucrările lui au ajuns în colecţii personale din Suedia, Olanda, Anglia, Germania sau Turcia. Susţine că talentul l-a moştenit de la mamă. „Ţesea covoare foarte frumos colorate şi avea un simţ estetic dezvoltat. Cred că pe mama o moştenesc, cel puţin simţul cromatic de la ea l-am luat”, este convins artistul. Pe lângă pictura în ulei, Petru Diaconu s-a specializat şi în metaloplastie. Artistul are creaţii pe sticlă, dar a cochetat şi cu ceramica. Nu întâmplător, critica de specialitate l-a numit „un maestru al metamorfozelor” sau „un artist al graţiei plastice, care vede frumos, colorat şi rotund”.

Profil

Născut: 24 martie 1949 Dobreni, judeţul Neamţ

Educaţie: Doi ani la Facultatea de Matematică, Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi

Experienţă: 17 ani în publicitate, 16 ani în artă plastică

Familie: Divorţat, 2 copii

Întrebări şi răspunsuri

De ce aţi renunţat la publicitate pentru artă?

P. D.: Publicitatea era o zonă care îmi plăcea mult. Dacă e să fiu cinstit, în perioada aceea mă gândeam la bani. M-am reîntors la artă pentru că în ’89 m-am oprit brusc, iar acum simt că trebuie să mă odihnesc şi să continui să spun ce am de spus în artă.

Care dintre cele două domenii este mai profitabil?

P. D.: Din punct de vedere material mai profitabilă este publicitatea cu siguranţă, dar spiritual te încarcă arta. În momentul acesta mai aproape de sufletul meu este munca artistică. Îmi place să pictez stele, fluturi, peşti şi mă inspiră nespus femeia.

Ce-i place: 

„Îmi plac filmele psihologice şi de acţiune, dar în mod special iubesc teatrul. Ascult piese retro, clasice, jazz şi folk pentru că mă reprezintă”, spune Diaconu.

Ce nu-i place: 

„Nu-mi place zgomotul mare, căldura excesivă şi nici frigul. Mă scoate din sărite incompetenţa şi kitch-ul”, explică artistul nemţean.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite