Asigurarea caselor, evitată de nemţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii de imobile susţin că poliţa obligatorie impusă de Guvern ar fi necesară doar în zone predispuse dezastrelor. Familiile care au suferit în această lună de pe urma inundaţiilor ar fi putut primi despăgubiri de peste 80.000 de lei dacă ar fi avut casele asigurate.

Locuitorii din judeţ sunt neîncrezători atunci când vine vorba despre asigurarea locuinţelor în caz de dezastru, deşi inundaţiile au produs pagube însemnate în ultimele săptămâni. „Din păcate oamenii nu gândesc în perspectivă. Sunt conştienţi că statul nu le va reconstrui casele, iar despăgubirile din fondul naţional vor ajunge foarte târziu. O achitare a daunelor de la o companie de asigurări poate fi efectuată şi în maximum o lună de la producerea lor“, a spus Marius Baghiu, manager zonal la o firmă de asigurări.

Amendă de 500 de lei pentru cei care refuză

De la mijlocul lui iulie, proprietarii de imobile trebuie să încheie în termen de şase luni o poliţă de asigurare a locuinţei. „Asigurarea obligatorie acoperă numai pagubele în caz de calamitate naturală: inundaţii, alunecări de teren sau cutremur şi oferă despăgubiri între 10.000 şi 20.000 de euro“, a adăugat reprezentantul firmei de asigurări. Acesta a mai menţionat că proprietarul trebui să plătească 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de materialul din care este construită locuinţa.

Cu toate că suma este una rezonabilă, pietrenii sunt deranjaţi de faptul că asigurarea este obligatorie. „Ar trebui să fie o opţiune a mea. Suntem obligaţi să plătim prea multe lucruri de care nu beneficiem. Este la fel ca taxa de drum, asigurarea medicală sau cea a pensiilor. Statul tot taie din salarii, dar ne pun la plată tot mai mult“, a spus Irina Gheorghiţă, asistent medical. Cei care au trecut prin dezastrul inundaţiilor susţin că asigurarea este o modalitate de a recupera o parte din bani.

Asigurări necesare în zone cu probleme

„Nu-ţi faci casa din nou cu 80.000 de lei, dar te ajută să-ţi ridici măcar o parte din ea, să nu rămâi fără acoperiş deasupra capului“, a spus Catinca Becuş, localnică în comuna Moldoveni, judeţul Neamţ.

Pietrenii spun că astfel de asigurări sunt necesare la sate, unde casele sunt expuse adesea riscului de inundaţii, nu şi la oraş. Cu toate acestea, cei care nu-şi vor încheia o asigurare până la finalul acestui an sunt pasibili de o amendă de 500 de lei de fiecare dată când vor fi descoperiţi fără poliţa de asiguare.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite