APADOR-CH susţine că poliţistul care a dat filmarea cu şeful Poliţiei Piatra Neamţ este supus presiunilor

APADOR-CH susţine că poliţistul care a dat filmarea cu şeful Poliţiei Piatra Neamţ este supus presiunilor

În filmarea făcută publică pe 19 martie apare Cezar Filip, şeful Poliţiei Piatra Neamţ, lovind o minoră

APADOR-CH reclamă că asupra poliţistului care a făcut publică filmarea din sediul Poliţiei Piatra Neamţ se exercită presiuni. Şeful IPJ Neamţ susţine că nu a fost identificat poliţistul care ar fi difuzat imaginile şi respinge acuzaţiile, conform Mediafax.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un comunicat de presă, citat de Mediafax, APADOR-CH protestează faţă de presiunile la care este supus poliţistul care a dezvăluit scena din sediul Poliţiei Piatra Neamţ, făcând publică înregistrarea de pe camerele de supraveghere datată 8 martie a.c.
 
Asociaţia APADOR-CH  susţine că un subofiţer este anchetat disciplinar şi penal pentru divulgarea acestei înregistrări.
 
În replică, şeful Poliţiei Neamţ, comisarul şef Paul Tablan, susţine că până în prezent, nu a fost identificată persoana care a difuzat imaginile în care comisarul şef Cezar Filip apare în timp ce loveşte o minoră.
 
 
„Ceea ce a făcut comisarul-şef Filip Cezar-Constantin s-a declinat la parchet pentru purtare abuzivă şi este verificat de Corpul disciplinar pentru abatare. În acelaşi timp, biroul de control face verificări cu privire la această difuzare a imaginilor. Până în prezent nu a fost identificată persoana care a făcut publică filmarea respectivă. Sigur că ofiţerul de serviciu la care se face referire va fi chemat şi el la parchet să dea o declaraţie, dar asta nu înseamnă că este supus unor presiuni. A fost de serviciu în ziua respectivă şi trebuie să dea şi el o declaraţie. Dacă eu sunt chemat la parchet să dau o declaraţie înseamnă că există presiuni asupra mea?”, a declarat pentru Mediafax, comisarul şef Paul Tablan.
 
„APADOR-CH consideră că anchetarea poliţistului pentru faptul că a făcut publice imagini din care rezultă, în mod evident, săvârşirea unei fapte penale - purtare abuzivă - nu are decât rolul de a intimida şi alte persoane «tentate» să facă publice abuzuri sau alte încălcări ale legii”, se arată în comunicatul organizaţiei.
 
 
Asociaţia mai preciează că potrivit Legii nr. 571/2004, privind protecţia personalului din instituţiile publice şi din alte unităţi care semnalează încălcări ale legii („Legea avertizorilor de integritate”), avertizorii de integritate nu pot fi sancţionaţi disciplinar sau administrativ ca urmare a unei avertizări în interes public pe care au făcut-o. APADOR-CH arătă că, potrivit articolului 5, litera a, din legea amintită, constituie avertizare în interes public semnalarea unor fapte de încălcare a legii prevăzute ca infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul. Printre acestea se numără şi infracţiunea de purtare abuzivă (art. 296 al. 2 Cod penal), pentru care comisarul şef Cezar Filip este cercetat penal.
 
APADOR-CH mai spune că, potrivit articolului 8 din aceeaşi lege, instanţa va putea dispune anularea sancţiunii disciplinare sau administrative aplicate unui avertizor, dacă avertizarea a fost făcută în interes public şi cu bună-credinţă.
 
De asemenea, atrage atenţia organizaţia, în cazul infracţiunii de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, prevazută în articolul 304 alineatul 1 Cod penal, este sancţionată penal numai divulgarea făcută fără drept şi care afectează interesele sau activitatea unei persoane.
 
„Or, interesele/activitatea protejate de Codul penal nu pot fi decât interese şi activităţi legale. Lovirea unei tinere de către şeful poliţiei, în sediul poliţiei, nu constituie o activitate legală. Aşadar persoana care practica acea activitate ilegală (lovirea) şi instituţia din care face parte agresorul nu pot fi protejate de lege, prin interzicerea dezvăluirii ilegalităţilor”, susţine APADOR-CH în comunicatul citat de Mediafax.
 
În final, asociaţia cere public „încetarea oricăror presiuni la adresa persoanelor care dezvăluie activităţi ilegale din cadrul autorităţilor publice şi solicită minstrului de Interne şi conducerii parchetului să efectueze verificări urgente privind justificarea legală a anchetelor disciplinare şi penale iniţiate împotriva avertizorilor de integritate din cadrul Ministerului de Interne”.
 
Pe aceeaşi temă:
 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: